19. мај 2011.

Međunarodna godina biološke raznolikosti (IYB)

Generalna skupština UN proglasila je prošlu godinu za međunarodnu godinu biodiverziteta. Znajući ulogu koju poštanska marka ima, Međunarodni biro pozvao je sve poštanske uprave članice Svetskog poštanskog saveza da emituju prigodno izdanje poslevćeno zaštiti biodiverziteta. Pridružujući se ovoj akcii, naša Pošta 15. aprila pustila je u opticaj prigodnu marku nominale 50 dinara pod nazivom "međunarodna godina biološke raznolikosti (IYB)".

Prema Enciklopediji Britanici, u izdanju za naše tržište, biodiverzitet se definiše kao "raznolikost biljnih i životinjskih vrsta u jednoj sredini". Pri tome se posmatraju dva tipa biodiverziteta: raznolikost staništa - različita staništa na kojima organizmi žive i genetska raznolikost - broj raznolikih populacija jedne iste vrste, koja se određuje različitim genetskim informacijama unutar jedne vrste.

Na "Samitu o Zemlji", održanom 1992. godine u Rio de Žaneiru, jednoglasno je usvojena Konvencija o biodiverzitetu, koju je do danas ratifikovalo skoro 200 zemalja. Srbija je to učinila 2001. godine. Pored toga, Svetska unija za zaštitu prirode (IUCN) pokrenula je akciju za očuvanje biodiverziteta, koja je u Evropi dobila naziv "Odbrojavanje do 2010. godine", s ciljem da se do kraja prve decenije XXI veka znatno smanji negativan proces gubitka prirodnih staništa, Ovaj projekat nastavljen je i danas jer postignuti rezultati nisu nimalo zadovoljavajući.

Pouzdano je utvrđeno da do nestanka dinosaurusa došlo usled udara meteora na poluostrvu Jukatan u meksičkom zalivu. Smatra se da je tokom razvoja života na Zemlji više puta dolazilo do znatnijeg izumiranja vrsta na planeti. Poslednje se desilo pre nešto više od 10.000 godina, a vezuje se za nestanak mamuta. uzorci za takva dešavanja su bile prirodne pojave poput udara meteora, vulkanske erupcije, promena hemijskog sastava atmosfere, promena nagiba zemljine ose i slično, koje je kao krajnji rezultat daju promenu klime. Za današnje nestajanje vrsta krivac je samo jedan - čovek.

Među ljudskim aktivnostima koje negativno utiču na biodiverzitet spadaju i uništavanje i narušavanje staništa, loše iskorišćavanje zemljišta kao što su širenje poljoprivrednih površina, neplanska seča šuma i neadekvatno pošumljavanje, požari...

Nestanak pojedinih vrsta narušava ekosisteme, čini ih labilnijim i vodi polagano njihovoj razgradnji i trajnom propadanju. ukoliko su staništa bogatija, odnosno veći broj vrsta nastanjuje jednu oblast, utoliko je veća šansa da životinje i biljke prežive promenu. Staništa sa malom raznolikošću, kao npr. arktička tundra, veoma su osetljiva na promene. Na ovaj problem Pošta Srbije je ukazala svojim prvim iz ove godine pod nazivom "Zaštita plarnih područja i glečera". Nepovratan gubitak biodiverziteta ima veliki uticaj na opstanak preostalih vrsta, uključujući tu i čoveka.
Zaštita plarnih područja i glečera, prva prigodna markica izdata 2011. godine
Motiv na markama su stilizovana slova IYB (Internacional Year of Biodiversity) na kojima je prikazana devojčica kako zaliva drvo, čovek kome ptica jede iz ruku, a pored njega stoji čovekov najbolji prijatelj - pas i ronilac sa morskom florom i faunom. Grafičko rešenje uradila je Nadežda Skočajić, diplomirani grafičar iz Beograda.

Marke su štampane tehnikom višebojnog ofseta u šalterskim tabacima od po osam maraka sa vinjetom u centralnom delu. Tiraž je 25.000 komada. Prigodan koverat prvog dana pušten je u opticaj s tri nedelje zakašnjenja.

Нема коментара:

Постави коментар