13. мај 2011.

Pronađen grob Monalize?

Prema pisanju londonskog Telegrafa, stručnjaci su, nakon dvonedeljnog istraživanja uz pomoć georadara, starih mapa i dokumenata, pronašli kriptu u jednom napuštenom manastiru.

Potragu za grobom Lize Gerardini del Đokondo, za koju se veruje da je misteriozna žena koja je pre 500 godina pozirala slavnom italijanskom majstoru, predvodi kontroverzni profesor, novinar i pisac Silvano Vinčeti.

Kripta je pronađena u podu manastira Sveta Ursula u Firenci, pošto je sa njega uklonjen betonski sloj koji je pokrivao stari pod od cigli.

"Pronašli smo ne jednu, već dve kripte i ubeđeni smo da se u jednoj od njih nalaze posmrtni ostaci Monalize", rekao je profesor Vinčeti, dodajući da će arheolozi morati da rade još nekoliko dana, pre nego što dopru do groba i otvore ga.

Radove prati i Natalija Gučardini Stroci, potomak Monalize koja se u početku protivila istraživanju, smatrajući da njena prabaka ima pravo da "počiva u miru". Ona je, međutim, promenila mišljenje nakon susreta sa Vinčetijem i njegovim timom.

"U početku me je sama pomisao na iskopavanje užasavala, ali sam sada fascinirana i želim da saznam da li je ovo mesto na kojem počiva jedan od mojih predaka", rekla je Natalija Gučardini Stroci.

Liza Gerardini je bila žena bogatog trgovca svilom Frančeska del Đokonda, a umrla je 1542. godine. Monaliza je, inače, u Italiji poznata kao "La Đokonda".

Cilj iskopavanja je da se pronađu posmrtni ostaci Monalize i da se njen DNK uporedi sa DNK dvojicom njenih sinova sahranjenih u crkvi Santisima Anuncijata u Firenci, kao i da se izvrši rekonstrukcija njenog lica, da bi se videlo da li odgovara čuvenom Leonardovom portretu.Нема коментара:

Постави коментар