26. фебруар 2010.

Najvažnija sporedna stvar na svetu

Za fudbal se kaže da je najvažnija sporedna stvar na svetu. Među filatelistima on je omiljena tema, pogotovu za mlađe. Zanimljivo je da je prva marka Jugoslavije sa motivom fudbalera emitovana tek 1952. godine, i to 10. jula u prigodnom izdanju od šest maraka povodom XV Olimpijskih igara održanih u Helsinkiju. Marka od 100 dinara ima za motiv fudbalera pri volej šutu. Naša reprezentacija osvojila je srebrnu medalju.

U prigodnom izdanju od osam maraka emitovanom povodom sledeće XVI Olimpijade održane u Melburnu, marka sa nominalom od 35 dinara ima za motiv golmana u „paradi”, dok je ispod njega silueta pantera u skoku. Naša reprezentacija osvojila je još jednu srebrnu medalju.

I 1964. godine povodom XVIII Olimpijskih igara emitovana je prigodna serija, ovog puta od šest vrednosti. Marka od 150 dinara ima za motiv fudbalera sa loptom.

Povodom X Svetskog prvenstva u fudbalu u Zapadnoj Nemačkoj, 13. juna 1974. godine emitovana je prigodna marka nominale 4,50 dinara. Mnogi je smatraju našom najlepšom markom emitovanom sa motivom fudbala. Na marki su lepo ukomponovani pehar FIFA, znak prvenstva i fudbalska lopta.

Na Svetsko prvenstvo u Argentini 1978. godine reprezentacija Jugoslavije nije se plasirala, pa ni marke nisu emitovane. Ali zato naši reprezentativci su se plasirali na nekoliko sledećih prvenstava, što je bilo propraćeno i sa prigodnim markama.

Povodom XII prvenstva u Španiji 1982. godine, 14. maja emitovan je blok sa četiri prigodne marke nominale 3,50, 5,60, 8,00 i 15 dinara. Motivi na markama su razni detalji fudbalskog igrališta i lopta, dok je na marki od 15 dinara i grb SFRJ.

Sledeće prvenstvo održano je u Meksiku 1986. godine, i tom prilikom emitovane su 5. aprila dve marke sa detaljima fudbalske igre nominale 70 i 150 dinara.

Četiri godine kasnije, XIV prvenstvo održano je u Italiji, a marke sa motivima fudbalske igre i znakom prvenstva „Italija 90”, sa nominalama 6,50 i 10 dinara, emitovane su 16. aprila.

Prva serija povodom Evropskog prvenstva u fudbalu emitovana je 30. maja 1992. godine, a održano je u Švedskoj. Iako je naša reprezentacija obezbedila plasman na Evropsko prvenstvo, zbog sankcija umesto nje nastupila je Danska, drugoplasirana u našoj grupi. Ona je i osvojila ovo prvenstvo.

Povodom XV Svetskog prvenstva, održanog u SAD 1994. godine, emitovane su 10. juna dve prigodne marke nominala od 0,60 i 1,00 dinara. Sledeće svetsko prvenstvo, četiri godine kasnije, održano je u Francuskoj, a 15. maja 1998. godine emitovane su takođe dve marke sa detaljima fudbalske igre. Nominale su 6 i 9 dinara.

Evropsko prvenstvo u fudbalu održano 2000. godine u Belgiji i Holandiji popraćeno je sa dve marke od po 30 dinara. Prikazani su motivi iz fudbalske igre.

U Nemačkoj je 2006. godine održano Svetsko fudbalsko prvenstvo. Za tu priliku emitovane su dve marke, nominala 33 i 46 dinara, i veoma uspeli blok takođe od dve marke, sa nominalama od po 46 dinara. Motiv na bloku je Brandenburška kapija u Berlinu, fudbalski stadion i nemačka zastava kao „pozorišna zavesa”, koja najavljuje takmičenje.

Trijumf Crvene zvezde u Kupu šampiona takođe je obeležen na prigodnoj marki, koja je emitovana 31. januara 1992. godine. Na marki od 17 dinara motivi su pehar evropskog klupskog prvaka, pehar „Tojota kupa” i amblem FD „Crvena zvezda”.

Prigodne marke sa motivima fudbalera ili fudbalske lopte emitovane su 1995. godine povodom 50 godina sportskih društava „Crvena zvezda” i „Partizan”, kao i deset godina kasnije povodom 60 godina ovih sportskih društava.

Povodom 70 godina SD „Radnički” emitovana je 20. aprila 1995. godine marka sa motivom golmana. Nominala marke je 0,60 dinara.

I na kraju spomenimo dve prigodne marke koje obeležavaju stogodišnjice vezane za fudbal. Prva je emitovana 8. novembra 1996. godine povodom 100 godina fudbala u Srbiji. Na marki nominale 1,50 dinara prikazan je golman u skoku sa loptom i amblem jubileja.

Druga marka emitovana je povodom 100 godina od osnivanja Međunarodne fudbalske organizacije – FIFA i puštena je u opticaj 21. maja 2004. godine. Nominala marke je 28,70 dinara, a motiv je fudbalsko igralište i amblem jubileja.

Нема коментара:

Постави коментар