15. фебруар 2010.

Dan državnosti

U ustaničkom Orašcu, na Sretenje, obeležen je Dan državnosti Srbije i Dan vojske Srbije i 206. godišnjica Prvog srpskog ustanka. Počasnim plotunima, polaganjem venaca na spomen-obeležje u Marićevića jaruzi odat je pomen srpskim vojvodama i junacima iz Prvog srpskog ustanka.

Svečanosti, na mestu na kome je 1804. godine počelo stvaranje moderne srpske države, po izuzetno hladnom i vetrovitom vremenu, prisustvovalo je oko hiljadu ljudi.

Prvi put od uvođenja Sretenja kao velikog državnog praznika 2001. godine, na mestu gde je podignut Prvi srpski ustanak, izostala je jaka državna delegacija. Odlukom Vlade, obeležavanju Dana državnosti u Orašcu prisustvovao je samo ministar vera Bogoljub Šijaković.

Prošle godine, na primer, govor je kraj spomenika Karađarđu držao srpski premijer Mirko Cvetković, a ranijih godina bivši predsednik Vlade Vojislav Koštunica. Uvek su uz njih bili mnogobrojni ministri, predstavnici parlamenta, stranaka, predsednik Narodne skupštine...

- Pravilo je da predsednik Vlade i visoka državna delegacija budu na obeležavanju Sretenja u Orašcu u jubilarne godine. Na primer, na 205 ili 210 godina od Prvog srpskog ustanka. Pošto ove godine nije bio ”okrugao” jubilej, centralna manifestacija je bila Svečana akademija, na kojoj se obratio premijer države - objašnjeno je ”Novostima” u kabinetu Mirka Cvetkovića.

Posle pomena Karađorđu i ustanicima, koji je služio episkom šumadijski Jovan sa sveštenstvom Šumadijske eparhije, kraj spomen-česme položeni su lovorovi venci Vlade Srbije, Ministarstva odbrane, Vojske Srbije, opštine Aranđelovac i porodice Karađorđević.


Zastave ustanika


Karađorđeva zastava sa likom sv. kralja Stefana Prvovenčanog, lice i naličje
Vojvodska zastava iz 1811. lice i naličje

Zastava Regulaša



Нема коментара:

Постави коментар