9. фебруар 2010.

Tigar iz Kine na markama

Drugo prigodno izdanje poštanskih maraka u ovoj godini posvećeno je kineskom kalendaru. Pošta Srbije emitovala je dve prigodne marke pod nazivom „Lunarni horoskop – godina tigra” nominalne vrednosti 22 i 50 dinara. Marke se obično emituju u cilju obeležavanja događaja koji se odnose na nacionalnu istoriju, pa izdanje posvećeno kineskoj astrologiji predstavlja svojevrstan presedan. Međutim, ovakvo izdanje predstavlja neku vrstu osveženja u programu izdavanja domaćih maraka. Sa druge strane, pretpostavlja se da samo u Kini ima oko pola miliona filatelista, pa ne treba zanemariti finansijsku stranu ovog izdanja. Shodno tome može se očekivati da će ove marke ubrzo nestati sa tržišta, odnosno da će im cena skočiti, te će i naši filatelisti imati koristi. To je i razlog što su druge pošte po svetu izdale marke sa ovom tematikom.
Kineski horoskop je jedan od najstarijih poznatih horoskopa u svetu. Sastoji se od dvanaest znakova, s tim da svaki vlada jednom lunarnom godinom. Znaci Zodijaka dobili su nazive po životinjama: pacov, bik, tigar, mačka, zmaj, zmija, konj, koza, majmun, petao, pas i svinja. U kineskom horoskopu važnu ulogu ima i pet elemenata: drvo, metal, voda, vatra i zemlja. Tip i karakterne crte ličnosti zavise od karakteristika godine, odnosno životinje, u kojoj je čovek rođen. Kineska astrologija je zasnovana na tradicionalnoj astronomiji, kineskom lunarnom kalendaru i načelima: jin i jang, pet planeta, deset nebeskih tokova, dvanaest zemaljskih grana, učenju vuk sing i slično. Takođe, oslanja se na kinesku filozofiju, i to pre svega na teoriju o tri harmonije.
Lunarni kalendar je zasnovan i na ciklusima Mesečevih mena. To znači da kalendarski meseci odgovaraju Mesečevim ciklusima, ali se povremeno dodaju interaktivni meseci kako bi se ciklusi usaglasili sa solarnom godinom.
Pored kineskog, u ove kalendare spadaju još hebrejski i hindu kalendari, kao i većina kalendarskih sistema korišćenih u antici. Lunarni kalendari se među sobom razliku po tome kojim danom počinje mesec. Kod Kineza prvi dan je određen konjunkcijom Sunca i Meseca u kineskoj časovnoj zoni.
Ova godina je u znaku tigra. U staroj Kini se smatralo da ovaj neustrašivi i hrabri borac odbija tri glavne nedaće kućnog praga: vatru, lopove i duhove. Znak tigra zauzima treće mesto u zodijačkom krugu i javlja se naizmenično svake dvanaeste godine. Osoba rođena u ovom znaku je samouverena, strastvena, optimistička, nezavisna i veoma omiljena u društvu zbog svog šarma. Osobe rođene u znaku tigra pripadaju godištima: 1998, 1986, 1974, 1962, 1950, 1938. i tako redom. Predviđanja kineskih astrologa za 2010. godinu su pozitivna i najavljuju godinu ispunjenu radnim aktivnostima.
Motivi na markama su tigar, delovi kineskog zodijačkog kruga i kinesko pismo. Pored naziva zemlje i nominalne vrednosti, na markama je odštampano: Lunarni horoskop – godina tigra. Na marki nominale 22 dinara tekst je na ćiriličnom pismu, a na marki od 50 dinara na latiničnom.Umetničku obradu maraka uradila je dizajner mr Mia Lužajić. Marke su štampane u novosadskoj štampariji „Forum”tehnikom višebojnog ofseta u šalterskim tabacima od po 25 komada maraka i u tiražu 38.000 kompletnih serija. Na dan puštanja maraka u opticaj Pošta Srbije je emitovala i prigodan koverat prvog dana sa prigodnim žigom pošte 11101 Beograd.
 

Нема коментара:

Постави коментар