19. фебруар 2010.

Umro poslednji crvenoarmejac sa krova nemačkog Rajhstaga

Ab­dul­ha­kim Isma­i­lov za svoj podvig do­bio or­den he­ro­ja ali ni­ka­da ni­je ste­kao slavu dvo­ji­ce drugih crvenoar­me­ja­ca ovekovečenih na najpoznatijoj fotografiji iz Drugog svetskog rata.

Za mnoge je to najbolja fotografija iz Drugog svetskog rata: trenutak kada vojnici Crvene armije postavljaju 1945. godine sovjetsku zastavu – sa srpom i čekićem – na zgradu nemačkog Rajhstaga. Sada je stigla informacija da je preminuo poslednji crvenoarmejac koji je učestvovao u ovoj simboličnoj akciji.

Abdulhakim Ismailov – na pomenutoj fotografiji pridržava Alekseja Kovaljova koji postavlja zastavu – umro je u 93. godini, saopštila je informativna služba predsednika Dagestana. U kratkoj vesti se još kaže da je Ismailov preminuo u rodnom mestu Čagar Otar (Dagestan).

Crno-belu fotografiju, koja je vremenom postala prepoznatljiv simbol velike pobede Crvene armije nad Hitlerovom Nemačkom, snimio je Jevgenij Ananjevič Haldej, proslavljeni sovjetski ratni reporter. Dugo posle rata bila su „prepoznata” samo dvojice crvenoarmejaca ovekovečenih na krovu Rajhstaga: Aleksej Kovaljov i Leonid Goričov. Pomenuta dvojica slavljeni su kao veliki ratni heroji dok je Dagestanac, Abdulhakim Ismailov, „otkriven” tek 1996. godine. Tada je, naime, konačno saopšteno ime trećeg čoveka na čuvenoj Haldejevoj ratnoj fotografiji. Ismailov je posle toga dobio orden heroja ali nikada nije stekao slavu dvojice drugih crvenoarmejaca s krova Rajhstaga.

Oko pomenute fotografije postoje, inače, razne nedoumice. Nije sasvim precizno utvrđeno da li je ona snimljena 30. aprila ili 2. maja, sumnja se da su imena vojnika na slici dugo bila prikrivana jer je tadašnji sovjetski lider Staljin želeo da naknadno „kroji” istoriju pa je insistirao na verziji po kojoj zastavu postavljaju jedan Rus i jedan Gruzin.

Prema verziji koju je pre smrti 1997. godine, ispričao Haldej fotografija je snimljena 2. maja 1945. godine. Haldej je toga dana krstario Berlinom kako bi napravio što bolje snimke propasti Hitlerovog rajha i kako nije bio zadovoljan zamolio je trojicu crvenoarmejaca da se popnu na Rajhstag i tamo okače sovjetsku zastavu. Haldej je odbacio primedbe da je tako fotografisao izmišljen događaj, zadovoljio se objašnjenjem da je „događaj samo organizovao”.





Original slika

Dim upotrebljen za "efekte"

Slika sa "efektima"

Нема коментара:

Постави коментар