3. фебруар 2010.

Odbor za obeležavanje 100 godina od rođenja Meše Selimovića

Ministarstvo kulture Srbije formiralo je Odbor za obeležavanje 100 godina od rođenja književnika Meše Selimovića, koji će osmisliti i realizovati aktivnosti vezane za taj jubilej u 2010. godini.
U saopštenju se navodi da će Odborom predsedavati ministar kulture Nebojša Bradić, čijom je odlukom ovo telo i osnovano.
Članovi Odbora su: specijalni savetnik ministra Zoran Hamović, akademik Predrag Palavestra, direktorka Drame Narodnog pozorišta Ivana Dimić, direktorka Muzeja pozorišne umetnosti Ksenija Radulović, direktor Večernjih novosti Manojlo Vukotić i direktor Televizije RTS Nikola Mirkov.
Meša Selimović rođen je 26. aprila 1910. godine u Tuzli. Završio je Filozofski fakultet u Beogradu, odsek srpskohrvatski jezik i jugoslovenska književnost. Njegova prva knjiga, zbirka pripovedaka "Prva četa" objavljena je 1950. godine, a nakon toga i roman "Tišine" (1961), zbirka pripovedaka "Tuđa zemlja" (1962) i poetski roman "Magla i mjesečina" (1965). Najpoznatije delo Meše Selimovića je roman "Derviš i smrt" (1966), a tu su i "Za i protiv vuka", "Tvrđava", "Ostrvo", "Krug". Dobitnik je NIN-ove nagrade 1967. godine, za "Derviš i smrt". Umro je 11. jula 1982. godine u Beogradu.

Uzgred budi rečeno, lik Meše Selimovića pojavljuje se na papirnatoj novčanici od 5 konvertibilnih maraka Bosne i Hercegovine. Kuriozitet, vezan za ovu novčanicu, je slovna greška na reversu novčanice.
 
Takođe, postoji i nagrada za najbolji roman koja nosi ime Meše Selimovića, a dodeljuju je "Večernje novosti". Nagrada "Meša Selimović" se dodeljuje od 1988. Nagrada se sastoji od reljefa sa likom Meše Selimovića, rad akademskog umetnika Miroslava D. Savića, povelje i novčane nagrade.

1 коментар:

  1. Na današnji dan, 26. aprila u Tuzli, rodio se sin Paše i Alije Selimović - Mehmed, koji će zauvek ostati zapamćen po nadimku Meša stečenom na studijama književnosti u Beogradu.

    Kao pisac se oglasio rano uređujući u četvrtom razredu tuzlanske Gimnazije školski list "Prvjenče" i u njemu objavio prvu priču, ali je sporo književno sazrevao.

    Međutim, kada je sa 56. godina objavio roman "Derviš i smrt" to ga je lansiralo u Panteon srpske, jugoslovenske, balkanske, evropske književnosti.

    Delo "Derviš i smrt", u čijoj je senci ceo, veoma obiman, Mešin literarni opus, nastao je iz pišceve lične drame, jer mu je pet godina stariji brat Šefkija, iako je bio na rukovodećem položaju posle oslobođenja Tuzle 1944. godine, streljan, navodno zbog pljačke, a Meši je iz zatvora poručio da je nevin.

    Sarajevska "čaršija" nije mogla da mu oprosti ni slavu ni to što je za sebe govorio da je "iz muslimanske porodice iz Bosne, ali po nacionalnosti je Srbin i pripada srpskoj literaturi koliko i bosanskoj, jer jednako poštuje i svoje poreklo i svoje opredeljenje i jednako je duhovno i emotivno vezan i za jedno i za drugo".

    Tako se Meša obreo u Beogradu gde je preminuo 11. jula 1982. godine.

    ОдговориИзбриши