1. април 2011.

Projekat „Polio plus”

Prigodnom markom nominale 50 dinara Pošta Srbije je obeležila projekat „Polio plus” namenjen iskorenjivanju dečje paralize u svetu. Ova opaka zarazna bolest, koja predstavlja najvećeg ubicu i uzrok invaliditeta, pogotovu dece i mladih, poznata je već punih pet milenijuma.

Prema zvaničnim procenama, u svetu je do 1980. obolevalo i umiralo pola miliona dece godišnje. Ostale su zabeležene strašne epidemije sa trajnom paralizom ili smrću. Danas je broj smrtnih slučajeva sveden na 1.000 godišnje i preostale su samo četiri endemske zemlje: Avganistan, Pakistan, Indija i Nigerija. Za ovakav uspeh u iskorenjivanju bolesti najveće zasluge pripadaju Rotariju, humanitarnoj organizaciji. Poslednji, a ujedno i najteži korak u projektu iskorenjivanja dečje paralize sa 355 miliona američkih dolara pomaže Fondacija Melinde i Bila Gejtsa – čuvenog softverskog magnata, a Rotari se obavezao da prikupi još 200 miliona dolara.

Poliomijelitis, odnosno dečja paraliza, jeste akutna virusna infekcija, kod koje dolazi do zapaljenja sive mase kičmene moždine i može da izazove paralizu mišića. Teški slučajevi dovode do paralize sa atrofijom udova i mogu se završiti smrću.

Tek šezdesetih godina prošlog veka, Džonas Solk je živom vakcinom koja se ubrizgavala stao na put ovoj pošasti, a potom je Albert Sejbin usavršio oralnu vakcinu.

Rotari klub, sa 1,2 miliona članova u 34.000 klubova u više od 200 zemalja, uz podršku dr Alberta Sejbina, Svetske zdravstvene organizacije, Unicefa i američkog Centra za kontrolu i prevenciju bolesti i nacionalnih institucija zdravlja, započeo je 1985. projekat „Polio plus”. Cilj projekta je potpuno iskorenjivanje dečje paralize vakcinacijom dece širom sveta, posebno novoređene, kao i postizanje imunizacionog nivoa protiv još pet zaraznih bolesti: difterije, tetanusa, pertusisa, morbila i te-be-cea.

Rezultati ovog projekta su izdati sertifikati u Americi 1994, Zapadnom Pacifiku 2000. i Evropi 2002. godine, kojima je potvrđeno da na njihovim prostorima nema više dečje paralize.

Umetničku obradu marke uradila je Marija Dokmanović, a stručnu saradnju pružili su prim. dr Velimir Baltezarević i Rotari klub Sremska Mitrovica.

Prigodna marka puštena je u opticaj 31. marta. Marke su štampane tehnikom višebojnog ofseta u novosadskoj štampariji „Forum” u šalterskim tabacima od po 10 komada maraka. Tiraž je 25.000 komada.

Нема коментара:

Постави коментар