30. април 2011.

Beskonačni itinerer kroz svet strip albuma

Vodič za stripadžije „Beskonačni itinerer kroz svet strip albuma” beogradskog kolekcionara Vladimira Topolovačkog izašao je nedavno u izdanju zagrebačkog Strip-agenta.

Dvotomna knjiga donosi oko 4.300 skeniranih naslovnih strana stripova, teorijskih knjiga, književnih časopisa sa specijalizovanim izdanjima, čak i diplomskih radova koji su za temu imali strip.

Topolovački je kataloški razvrstao stripove, uglavnom po prezimenima crtača, i pridodao i ostale informacije: ime scenariste, dimenzije, epizodu, tiraž, naziv izdavača, godinu izdanja, prevodioca, broj strana, pismo...

Priređivač svojevrsne enciklopedije stripa želeo je da crtače stavi u prvi plan.
– Ovo je moj pokušaj da glorifikujem strip crtače – kaže Vladimir Topolovački.

Novi naslov daje odgovor na pitanje šta je sve od strip albuma izašlo na prostoru bivše Jugoslavije. Zanimljivo je da je knjiga na ekavici i na srpskom jeziku štampana u Zagrebu. Zbog toga Vladimir Topolovački kaže da je beogradska knjižara „Alan Ford” na srpsko tržište uvezla domaće izdanje.

– Nisam znao u šta sam se upustio jer ne postoji definicija strip albuma. Mnogo sam se rasplinuo – govori u šali Topolovački, koji je u svoj vodič uvrstio čak i strip iz 1926. godine, a pomenuta izdanja uglavnom su iz njegove lične kolekcije.

Uvrstio je i piratska izdanja, manga i verski strip, sve što se pojavilo u Srbiji, Hrvatskoj, Bosni i Hercegovini i Crnoj Gori, zaključno sa 31. decembrom 2009. godine. Važno je napomenuti da u knjizi nisu obihvaćena izdanja iz 50-tih, 60-tih i 70-tih godina prošlog veka, kao ni izdanja na slovenačkom i makedonskom jeziku. Prvi tom knjige sadrži 268 strana, dok je drugi nešto tanji (pa samim tim i jeftiniji) i broji 182 strane. Knjiga je napravljena u dimenziji položenog A4 formata.

Na skeniranim naslovnim stranama vidi se i kad je neka izbledela ili presavijena, požutela od duvanskog dima, ali priređivač dodaje da kultura stripa podrazumeva da se svako izdanje čuva kao sveta kolekcionarska relikvija. Obično ih stripadžije čuvaju u kesicama, ali Topolovački ih je smestio u ormane koje je, kao i drugi nameštaj, prethodno sam napravio za potrebe svog hobija.

O autoru
Vladimir Topolovački je rođen u Subotici 1964., a od 1965. godine stalno živi i radi u Beogradu. Od malena je zaražen virusom čitanja i sakupljanja stripova. Družeći se sa gospodinom Draganom Đokovićem spoznao je da nije dovoljno samo posedovati neki primerak, već ga treba držati u besprekornom stanju. Kao i stripovi iz njegove kolekcije, i on se već 20-tak godina nije promenio. Iako voli sam sebi tepati da je pojavom strip albuma prestao skupljati kiosk izdanja, pravo stanje stvari je nešto drugačije.

Ova je knjiga nastala uz bezrezervnu podršku supruge Milice, prvakinje u disciplini preskakanja gomila stripova, te sina Marka, čiji je računar korišćen za nastanak ovog dela.

Нема коментара:

Постави коментар