18. фебруар 2011.

Program izdavanja prigodnih maraka za 2011.

Sredinom januara, sa malim zakašnjenjem izašao je Program izdavanja prigodnih maraka za 2011. godinu. Filatelisti ga uvek s nestrpljenjem iščekuju jer dobijaju uvid u izanja koja će biti emitovana tokom godine, kao i broj maraka, visinu nominala i tiraž. Program predstavlja okviran plan, jer su tokom godine moguće izmene. U 2011. godini biće emitovano 27 izdanja, jedno više nego lane. Filatelisti su zbog toga nezadovoljni, jer si iz godine u godnu povećava broj izdanja, a početkom februara emitovano je već jedno vanredno izdanje povodom 145 godina od ulaska Srbije u Međunarodnu uniju za telekomunikaciju (ITU). Do kraja godine očekuju se ravno 30 izdanja, što predstavlja apsolutni rekord uzimajući u obzir i godišnji broj izdanja u bivšoj Jugoslaviji.

Posebno negodovanje filatelista izazvala je visina nominala. Čini se da je naša pošta ovog puta preterala. Od čak 51 marke predviđene za ovu godinu svega sedam maraka ima nominalu od 46 dinara, kolika je poštarina za pisma za inostranstvo, dok je nominala osam maraka preko 50 dinara, što predstavlja zavlačenje ruke u filatelistički džep.

Nominale maraka za Božić i Uskrs iznose čak 112 dinara?! Sa druge strane, predviđeni tiraži su po 25.000 komada, pa ih verovatno neće biti u većini naših pošta. Za unutrašnji saobraćaj predviđene su marke nominale 22 dinara u tiražima od po 215.000 komada. Pored ove dve serije u Programu se nalazi još devet tradicionalnih izdanja. Prvi put je uvršćena serija od dve marke "Lunarni horoskop", posvećena kineskoj Novoj godini. ukoliko želi veće prihode, Pošta Srbije je mogla kod ove marke da poveća nominalu, pa umesto 55 dinara da bude 112 dinara, tim pre jer su namenjene za inostrane filateliste. Ako je uteha i ovde je emitovana marka od 22 dinara za unutrašnji saobraćaj u tiražu od 175.000 komada, dok je tiraž marke veće nominalče 25.000 komada.

U okviru tradicionalnih izdanja koja imaju po četiri marke za 25. februar predviđena je serija posvećena likovnoj umetnosti - godišnjicama rođenja Katarine Ivanović, Uroša Kneževića, Đorđa Jovanovića i Bore Baruha, 4. aprila serija sa motivima zaštićenih životinjskih vrsta i 27. maja sa motivima flore. Nominale su 22, 33, 44 i 66 dinara, a tiraž po 65.000 kompletnih serija. Filatelisti traže da umesto nominale od 66 bude 46 dinara.

Ove godine u Evropi se obeležava 200 godina od rođenja Franca Lista. Srbija i Mađarska spremaju zajedničko izdanje kojim će obeležiti ovaj jubilej. Ambasada Republike Mađarske u Beogradu i Javno preduzeće PTT saobraćaja "Srbija" u saradnji sa Ministarstvom za telekomunikacije i informaciono društvo Vlade Srbije raspisali su konkurs za izradu idejnog likovnog rešenja za prigodnu poštansku marku - 200 godina od rođenja kompozitora Franca Lista.

Što se tiče maraka sa sportskim motivima, predviđeno je samo jedno izdanje za Evropsko prvenstvo u odbojci za žene. Marka izlazi 20. septembra, a nominala je 46 dinara.

Нема коментара:

Постави коментар