11. фебруар 2011.

Izložba odlikovanja povodom Sretenja

Zlatni lančić sa minijaturama odlikovanja Milutina Garašanina, Karađorđeva zvezda vojvode Živojina Mišića, ordeni i medalje kojima se dičio knez Arsen Karađorđević - samo su deo dragocene zbirke Vojnog muzeja u Beogradu. Ova i još gotovo stotinu drugih odlikovanja biće predstavljena na izložbi, koja će se pod pokroviteljstvom Vlade održati u galeriji Matice srpske u Novom Sadu povodom Sretenja - Dana Srbije.

U čast dana kada je rođena moderna srpska država, kroz teška, čelikom okovana, vrata depoa muzeja na Kalemegdanu put Novog Sada krenuće gotovo neprocenjiva zbirka ordena i medalja. Pod budnim okom vojne policije, odlikovanja kneževine i kraljevine Srbije biće prvi put predstavljena široj javnosti.

- Reč je o visokorangiranim i izuzetno retkim eksponatima nastalim između druge polovine 19. veka i Prvog svetskog rata - objašnjava Dušanka Maričić, autor izložbe, dok u belim čojanim rukavicama pokazuje primerke napravljene od najfinijih materijala - emajla, srebra, plemenitih metala... - Odlikovanja se čuvaju u depou Vojnog muzeja i veoma retko se izlažu.

Izložba u Novom Sadu, koja će biti otvorena u ponedeljak, biće prava poslastica za zaljubljenike u istoriju, umetnost i numizmatiku. To se posebno odnosi na Garašaninove minijature, koje se svrstavaju u sam vrh primenjene umetnosti toga vremena. Umesto velikog broja ordena i medalja na grudima, diplomata sa stilom, nosio je njihove umanjene verzije na elegantnom zlatnom lančiću.

Gotovo ekskluzivno, na izložbi će biti predstavljena odlikovanja koja skoro da nisu izlazila na svetlost dana. Među njima naročito mesto, čak i u svetskim krugovima, zauzima Orden belog orla. Ovo odličje ustanovila je dinastija Obrenovića, a dodeljivali su ga i Karađorđevići. Monogram vladara, predstavu orla, zvezdu i lentu ovog odlikovanja pedantno su ukrašavali najbolji bečki majstori.

- Vrhunska je i izrada Garašaninovog Takovskog krsta. Reč je o prvom srpskom ordenu ustanovljenom u znak sećanja na Drugi srpski ustanak - objašnjava Maričićeva. - Slično, kao spomen na Prvi ustanak osnovana je Karađorđeva zvezda.

Po lepoti, materijalu i majstorskoj izradi izdvaja se i Oreden svetog Save. Stručnjaci napominju da je zbog složenosti portreta svetitelja na njemu gotovo svaki primerak ovog ordena svojevrsni – unikat.

Нема коментара:

Постави коментар