23. фебруар 2011.

Arheološko-numizmatički materijal vraćen Turskoj

Ministar Nebojša Bradić je večeras predao ministru kulture i turizma Republike Turske Erturulu Gunaju arheološko-numizmatički materijal turskog porekla, koji je zaplenjen pri pokušaju ilegalnog unošenja u Srbiju 2004. godine.

Ministar Gunaj je pozitivno ocenio predaju vrednih predmeta turskog porekla i ocenio da “je postupak srpskih ministarstava kulture i spoljnih poslova vredan poštovanja, naročito ako se ima u vidu da su mnoge zemlje uporne u odbijanju da vrate predmete koji im ne pripadaju“.

Direktorka muzeja Tatjana Cvjetićanin je istakla da “ovaj prvi primer vraćanja arheološkog i numizmatičkog materijala, nelegalno dospelog u Srbiju, predstavlja uzor i podstrek da se nastave napori u zaštiti kulturnog nasleđa, i u razvijanju svesti o vrednosti baštine i potrebi da se ona sačuva”. Podsetila je da su predstavnici Uprave carina u decembru 2004. godine na graničnom prelazu Batrovci zaplenili 1.864 predmeta (1.485 novčića i 379 arheoloških predmeta - fibula, nakita, žižak), koji su potom povereni na čuvanje Narodnom muzeju u Beogradu.

Objasnila je i da je Republika Turska, u nastojanju da vrati sve predmete turske kulturne baštine i drugih civilizacija, koji se ilegalno iznose sa turskog tla, zatražila da se zaplenjeni predmeti vrate, sa čime su se saglasili nadležni organi Srbije – Ministarstvo kulture, Ministarstvo spoljnih poslova i Ministarstvo finansija.

Prema Konvenciji o merama za zabranu i sprečavanje nedozvoljenog uvoza, izvoza i prenosa svojine kulturnih dobara, države članice se obavezuju da na zahtev države porekla, preduzmu odgovarajuće mere da se zapleni i povrati svako kulturno dobro ukradeno i uvezeno.

Нема коментара:

Постави коментар