18. март 2011.

Povelja o saradnji "neolitskih mesnih zajednica"

U Pančevu će 21. marta biti potpisana Povelja o saradnji "neolitskih mesnih zajednica", odnosno mesnih zajednica Boljetin, Starčevo i Vinča, na čijim teritorijama leže arheološki lokaliteti od svetskog značaja - Lepenski vir, Starčevo-grad i Vinča Belo brdo.

Bratimljenje pomenutih mesnih zajednica početak je već dogovorene strateške saradnje, kojoj je krajnji cilj unapređenje prezentacije našeg kulturnog nasleđa i razvoj lokalnih zajednica na temeljnim vrednostima savremenog evropskog društva, saopšteno je iz Gradske uprave grada Pančeva.

Okupljeni na dan prolećne ravnodnevnice, koji je bio izuzetno važan u poimanju čoveka neolita, predstavnici lokalnih zajednica potpisaće povelju o saradnji i predstaviti usklađene vizije razvoja svojih sredina, sa ciljem da deluju u pravcu osnaživanja identiteta lokalnih zajednica.

Ideja za zajednički nastup lokalnih zajednica potekla je iz udruženja "Neolitsko Starčevo", a u saradnji sa Mesnom zajednicom Starčevo, animirana su udruženja "Vinčanski neolit" i "Lepenski vir", kao i mesne zajednice Vinča i Boljetin.


Lepenski vir
Starčevo

Vinča

Нема коментара:

Постави коментар