12. март 2011.

Ništa od novog grba?

Četiri meseca posle donošenja Uredbe o utvrđivanju izvornika Velikog i Malog grba, izvornika zastave i notnog zapisa himne Republike Srbije, Ministarstvo pravde utvrdilo je da ova uredba, u delu koji se odnosi na izgled grba, nije u skladu sa Zakonom o državnim simbolima i podnela je inicijativu za njeno odbacivanje Republičkom sekretarijatu za zakonodavstvo.

Zašto je Vlada Srbije usvojila Uredbu kojom se krši zakon, kako to tvrdi Ministarstvo pravde, juče se nije moglo saznati. Iz Vlade Srbije uputili su nas na Republički sekretarijat za zakonodavstvo, predlagača Uredbe, kojem je podneta i inicijativa, ali tamo juče nije bilo dostupnih sagovornika. Kada je 11. novembra 2010. doneta Uredba koju je potpisao potpredsednik Vlade Ivica Dačić, objavljeno je da je ona usvojena u skladu sa članom devet Zakona o državnim simbolima u kojem se navodi da „izvornik Velikog i Malog grba, izvornik zastave Republike Srbije i notni zapis himne Republike Srbije uređuje Vlada”. Međutim, po članu deset istog zakona, „Grb Republike Srbije jeste grb utvrđen Zakonom o grbu Kraljevine Srbije od 16. juna 1882. godine”.Državni sekretar Slobodan Homen naveo je da u tom delu Uredba nije saglasna sa zakonom jer predviđa drugačiji grb od onog iz 1882. godine, a time, kako je naglasio, narušava i tradiciju. Objašnjavajući razloge za podnošenje inicijative, Homen je dodao i finansijski: zamena postojećeg grba novim na tablama ambasada, ličnim kartama, memorandumima, svim dokumentima gde se on koristi, koštala bi više od 20.000.000 evra.

Dragomir Acović, heraldičar i jedan od članova vladine komisije koja je radila na izradi grafičkog rešenja grba, kaže da ne može da razume o čemu inicijativa govori, da mu nisu jasni ni povod ni motivi za njeno pokretanje i da je sve što je u njoj navedeno – netačno.

– Nije istina da postoji razlika u odnosu na Zakon, niti da je u grbu nešto promenjeno. Ovde je reč o utvrđivanju grafičkog standarda. Taj standard i sadržaj grba ne stoje međusobno u uzročno-posledičnoj vezi. Zakon kaže da etalon, izvornik, mora da postoji i donošenjem uredbe to je ispunjeno – kaže Acović.

On ističe da grb nije promenjen, već da je samo sređen crtež kako bi se na najefikasniji način mogao koristiti ubuduće. Laički rečeno: napravljene su grafičke korekcije, ali grb je ostao isti jer nije menjan odnos figura u njemu, njegov sadržaj i boje, elementi koji određuju grb.

– Ne razumem ni prigovor da će biti potrebni milioni evra za zamenu postojećeg grba. Nigde se u Uredbi ne pominje da se donošenjem tog dokumenta odbacuje postojeći grb niti je dat bilo kakav rok za njegovu zamenu. Uredbom je, u stvari, dato uputstvo kako ubuduće treba da se prikazuju pojedini detalji na grbu. Znači, kada vam se istroše memorandumi ili morate da menjate tablu na ambasadi, dobićete memorandum, odnosno tablu sa grbom kakav predviđa Uredba i tako će se on postepeno uvoditi – objašnjava Acović.

U izvorniku je, kako objašnjava Čedomir Vasić, profesor Fakulteta likovnih umetnosti u Beogradu, opisan izgled grba, položaj figura, njihova boja, dok sa strane dizajna i grafičkog izgleda uvek ima prostora za manje izmene koje ne narušavaju ono što je predviđeno i opisano etalonom. U ovom slučaju, nije reč o dva različita grba, već o redizajniranom postojećem grbu.

– Mislim da nije bilo potrebno u ovom trenutku menjati grb, stilizovati ga, naročito zato što je većina navikla na postojeći, on je već ušao u narod. To je trebalo uraditi ili ranije ili u nekom drugom, pogodnijem trenutku. Sam grafički izgled grba koji je predviđen Uredbom je stvar ukusa. Moje je mišljenje da to nije toliko poboljšano da bi se pošto-poto menjalo – ističe profesor Vasić.

Link: Zakon o izgledu i upotrebi grba zastave i himne Republike Srbije

Нема коментара:

Постави коментар