18. март 2011.

60 godina Muzeja u Zaječaru

Izložbom pod nazivom "Sjaj čuvara prošlosti", koja će 22. marta biti održana u Radul begovom konaku, počeće obeležavanje šest decenija postojanja i rada Narodnog muzeja u Zaječaru. Za to vreme Narodni muzej obišlo je dva miliona posetilaca, rečeno je na današnjoj konferenciji za novinare. Narednih mesec i po dana biće upriličeno još nekoliko kulturnih događaja, rekao je direktor Bora Dimitrijević.

Među njima su promocija publikacije "Vodič kroz muzej" na srpskom i engleskom jeziku i izložba posvećena 45. godišnjici rada poznatog zaječarskog umetnika, grnčara Velje Đorđevića. "Jubilej će krunisati naučni skup na kasnoantičkom lokalitetu "Feliks Romulijana" o hrišćanskom nasleđu ovog nalazišta a očekuje se da će 1. maja, na lokalitetu Romulijana, Svetu liturgiju održati srpski patrijarh Irinej", izjavio je Dimitrijević i naglasio da zaječarski muzej svoj zenit tek treba da dostigne u stručnom i kadrovskom smislu. "Ono čime se, nakon ovoliko godina, ponosimo je upis Romulijane na listu svetske kulturne baštine, kao i rekonstrukcijom muzeja i depoa, koji će ove godine u potpunosti biti privedeni kraju", naveo je Dimitrijević. On je najavio da je među budućim investicijama najznačajnija izgradnja Vizitorskog centra na nalazištu "Feliks Romulijana". Novac je obezbedilo Ministarstvo ekonomije, a ovih dana očekuje se i dobijanje građevinske dozvole, posle čega radovi mogu da počnu, rekao je on.

Zaposleni u Narodnom muzeju pohvalili su se i podatkom da je preko dva miliona domaćih i stranih gostiju posetilo muzej, nalazište "Romulijana", Radul begov konak, Tursku vodenicu, Muzej zdravstva i Zadužbinu "Nikola Pašić", koji rade u sastavu ove kulturne ustanove. "To znači da mi nismo samo trošili pare iz budzeta, već smo ovom gradu doneli sigurno preko pet miliona evra, pod pretpostavkom da je svaki posetilac potrošio bar po dva evra", zaključio je Dimitrijević.

Link: muzejzajecar.org,

Нема коментара:

Постави коментар