16. март 2011.

Dodirnimo prirodu 2

Izložba "Dodirnimo prirodu 2", koja je koncipirana tako da posetioci mogu da dodirnu svaki eksponat, biće otvorena 19. marta u Galeriji Prirodnjačkog muzeja na malom Kalemegdanu u Beogradu, saopšteno je iz tog muzeja.

Izložba predstavlja nastavak prve taktilne izložbe "Dodirnimo prirodu" realizovane 2005. godine u Galeriji Prirodnjačkog muzeja koja je tokom prošle godine gostovala u Muzeju Horeum Margi u Ćupriji i Narodnom muzeju u Kruševcu.

Postavka je nesvakidašnja po svojoj muzejskoj koncepciji, jer su izbrisane granice između posetilaca i eksponata, a na ovaj način Prirodnjački muzej je među prvima u Srbiji počeo da primenjuje inkluzivni izlagački pristup namenjen širokoj publici, najmlađima, ali i osobama sa invaliditetom, slepim i slabovidim osobama.

Na izložbi će biti predstavljeni eksponati koji podržavaju široku lepezu pojmova iz prirode, karakterističnog oblika koji je jednostavan i taktilno prepoznatljiv.

Eksponati predstavljaju replike delova biljaka i životinja, kao i originalne minerale, stene i fosile. Među brojnim eksponatima biće predstavljeni: jaje najmanje i najveće ptice na svetu, replika lobanje jednog od najmanjih dinosaurusa- Eoraptora.

Posetioci će u Galeriji Prirodnjačkog muzeja moći da vide i dodirnu i glavu krokodila, izumrlog gmizavac koji podseća na delfina- ihtiosaurusa, donju vilicu runastog mamuta, fosilnu ribu staru 180 miliona godina, lobanju pećinskog medveda, lisice i čoveka, modele ljuštura morskih puževa i školjki.

Posetioci će moći dodirom da uporede fosilni i današnji morski sunđer, osete pod prstima finu strukturu okamenjenih korala, dodirnu džinovske okamenjene ostrige, fosile školjki i puževa, blistave kristale i komade magmatskih stena ili okamenjene listove nežnih biljaka.

Među eksponatima će se naći i model sunčevog sistema, fosili zuba izumrlih životinja (mamuta, jelena i pećinskog medveda), rogovi izumrlog džinovskog jelena i bizona iz Ledenog doba, kao i rogovi nekih današnjih papkara: muflona i afričkog kudua.

Tekstovi i objašnjenja predstavljeni su na srpskom jeziku, latinično, kao i na Brajevom pismu, a izložbu prati dvojezični katalog.

Izložba "Dodirnimo prirodu 2" biće otvorena do kraja maja 2011. godine.

Нема коментара:

Постави коментар