31. октобар 2011.

Otkriven bedem star 3.000 godina

Na obodu Povlena, kod sela Brezovice, arheolozi su otkrili preistorijsko kameno utvrđenje, starije od 3.000 godina, tako što su se bukvalno spotakli o ostatke bedema. Ispostavilo se, potom, da je u pitanju najstarija poznata upotreba kamena za izgradnju zidina i jedino do sada poznato kameno preistorijsko utvrđenje na teritoriji Srbije, izuzev Krševice kod Kruševca, koje je znatno mlađe.

Bedemi dugački više od 300, a široki od dva do tri metra, građeni su od krupno lomljenog i tesanog kamena. Pretpostavlja se da je ovo utvrđenje, koje se prostire na nešto više od pola hektara, delo Tribala i Ilira, koji su u to vreme živeli na ovim prostorima.
- Bili smo prinuđeni da prekinemo istraživanja manastira Svetog arhangela Mihaila u Gračanici, pa smo obišli druge lokalitete u okolini - kaže Radivoje Arsić, direktor Zavoda za zaštitu spomenika kulture u Valjevu. - Kolega arheolog Dejan Bulić i ja bili smo zaprepašćeni kad smo se gotovo sapleli o dugački, očuvani kameni bedem koji se protezao kroz gustu šumu, na oko 800 metara nadmorske visine.
Uz pomoć arheologa Vladimira Pecikoze, iz Istraživačke stanice „Petnica“, ispitali su lokalitet i sačinili skicu utvrđenja. Sada se očekuje da značaj ovog otkrića potvrdi ekipa dr Aleksandra Bulatovića, iz Arheološkog instituta u Beogradu.

- Utvrde su pravljene uvek da bi nešto kontrolisale, najčešće neki obližnji rudnik - kaže Arsić. - Uskoro planiramo da lokalitet stavimo pod zaštitu i obavimo dodatna istraživanja, kako bi se ustanovilo da li je utvrđenje bilo politički ili ekonomski centar. Interesantno je i da je ovaj lokalitet toliko dugo bio skriven iako je do njega lako doći, a nalazi se u blizini seoskih kuća.

Tribali naseljavali veći deo današnje Srbije
Tribali su pleme čija istorija počinje u periodu prelaza iz bronzanog u gvozdeno doba, oko 1.300 godine pre nove ere. Prema istraživanjima dr Milorada Stojića, Tribali su naseljavali oblast celog srpskog Podunavlja, Pomoravlje, donju Posavinu, deo Kolubare, istočnu Srbiju, severozapadnu Bugarsku i jug Srbije, sve do Skoplja. Iliri su naseljavali južne i zapadne delove današnje Srbije, a delili su se u više plemena, od kojih su na ovoj teritoriji živeli Autarijati, Dardanci, Dindari i Sikuloti.

Нема коментара:

Постави коментар