7. октобар 2011.

Dva veka od rođenja Franca Lista

Program povodom 200. godišnjice rodjenja kompozitora Franca Lista počinje u petak u Kulturnom centru Beograda, a izložbe, koncerti i filmske projekcije posvećene tom umetniku biće organizovani do 9. oktobra, najavio je Kulturni centar Beograda.

Kroz bogati trodnevni program publika će imati priliku da se sretne sa Listovim dobro poznatim pijanističkim delima, da njegova poznata dela sagleda iz nove perspektive, kao i da se upozna sa nekim manje poznatim Listovim kompozicijama. Program će upotpuniti i Listove transkripcije Berlizovih i Vagnerovih dela, kao i dela kompozitora na koje je List uticao u Vajmaru i na taj način predstaviti prilike koje su okruživale ovog autora.

Osvrtima na ove specifičnosti program kojim Kulturni centar Beograda obeležava 200-ti rođendan ovog genija i možda prvog muzičkog “superstara” iz sfere pop-kulture kakve danas poznajemo, predstaviće i stvaralačku stranu Franca Lista koja najčešće izmiče ljubiteljima muzike – njegovo angažovanje u žanrovima kamerne muzike, kao i Listovu ulogu u konstituisanju takozvane ’Novonemačke škole’ i njegov uticaj na muzičke pravce i prilike 20. veka.

Program obuhvata raznovrsne sadržaje – niz od tri koncerta, dva predavanja i jedno koncertno predavanje, projekcije dva igrana filma, kao i koncert za decu. Takođe, biće organizovana dokumentarna izložba, koja će se sastojati iz reprodukcija raznovrsnih dokumenata i Listovih portreta.

Ovog vikenda u Galeriji Artget i Skupštini Grada nastupiće renomirani mladi beogradski muzičari Vladimir Pavlović, Vladimir Gligorić, Darije Sebić i Neven Šobajić, Marija Misita, Ana Petrović, Milivoje Veljić, Milica Videnović, Jelena Đajić-Levajac, Nikola Aleksić, Nemanja Marjanović i Uki Ovaskainen, Aleksandar Novaković…

I pošta Srbije je odala počast Francu Listu. Početkom godine raspisan je konkurs za idejno rešenje poštanske marke koja je emitovana ovim povodom. Na konkursu koji su raspisali mađarska ambasada u Beogradu i Javno preduzeće PTT saobraćaja „Srbija”, u saradnji sa Ministarstvom za kulturu, informisanje i informaciono društvo Vlade Republike Srbije, rangirano je još sedam likovnih rešenja sledećih autora: Ivan Miladinović, Geroslav Zarić, David Vartabedijan, Marija Stojisavljević, Milan Pavlović, Slobodan Nedeljković i Ferenc Barat. Sva rangirana rešenja biće nagrađena, a likovno rešenje Bobana Savića – Geta i likovno rešenje Ivana Miladinovića koje je izabrano za motiv FDC koverta, mogu se videti na korporativnom sajtu Pošte Srbije (www.posta.rs, deo Filatelija), kao i na sajtu koji je postavila mađarska ambasada – www.liszt2011.rs.

Нема коментара:

Постави коментар