23. октобар 2011.

Zvuk zveri - kompletna istorija heavy metala

Knjiga “Zvuk zveri - kompletna istorija heavy metala”, autora Jana Krista (Ian Christe), objavljena na srpskom jeziku u izdanju kuće “Red Box”, predstavlja svojevrsni atlas fenomena hevi metal muzike i njenih fanova, sa detaljnim objašnjenjem podžanrova tog muzičkog pravca (black metal, power metal, thrash metal, nu metal...)

Knjiga “Zvuk zveri”, predstavljena u knjižari Vulkan, prvo je izdanje na sprskom jeziku posvećeno hevi metalu, a objavljena je u prevodu Gorana Pavlovića, profesora srpskog jezika i književnosti, dok ju je likovno-grafički opremio Jakša Vlahović, akademski grafičar i član benda Abonos. Obojica su vrsni poznavaoci hevi metal žanra, kolekcionari i dugogodišnji metalci.

Nalik na muzičku enciklopediju, knjiga hronološki prati 30-godišnju istoriju hevi metala, uz prikaz najvažnijih događaja, razne metal liste i spisak 25 najoriginalnijih metal albuma svih vremena, kao i komentare članova niza uticajnih grupa (Black Sabbath, Metallica, Morbid Angel, Megadeth, Twisted Sister, Kiss, Slipknot...).

U knjizi je dočarana atmosfera sa koncerata, dramatičnih sudskih procesa i trijumfa muzičara, a sadrži i više od sto dosad neobjavljenih fotografija.

Knjiga “Zvuk zveri”, do sada prevedena na 11 jezika, dostupna je na srpskom jeziku po ceni od 2.200 dinara, a moći će da se kupi s popustom na Sajmu knjiga u Beogradu.

Autor Jan Krist, pisac, DJ i novinar, rođen je 1970. godine u Švajcarskoj, a od 1992. godine živi u Njujorku, gde piše kolumne za Reuters, Wired i Salon.com u kojima se bavi novim tehnologijama i alternativnom kulturom. Napisao je na hiljade članaka o hevi metalu za veliki broj časopisa (Spin, AP, CMJ, Metal Maniacs…), a sarađivao je i u “The Trouser Press Guide to 90s Rock”. Njegov neobičan metal bend, Dark Noerd the Beholder, učestvovao je u saundtreku za film “Gummo”.

Pored knjige “Sound of the Beast: The Complete Headbanging History of Heavy Metal” (2004), objavio je i “Everybody Wants Some: The Van Halen Saga” (2007), a kao koautor pojavljuje se u izdanjima “Marooned: The Next Generation of Desert Island Discs” (2007) i “Voter Participation and the States”.

Izdavačka kuća “Red Box” do sada je u ediciji muzičkih izdanja objavila knjige o Ediju Vederu (Eddie Vedder) iz benda Prl Džem (Pearl Jam), Dženis Džoplin (Janis Joplin), Red Hot Čili Pepers (Chili Peppers), a za sledeću godinu najavila je knjige o Lu Ridu (Lou Reed) ili Džoniju Kešu (Johnny Cash).

Izvor: popboks.com

Нема коментара:

Постави коментар