7. октобар 2011.

Pikaspve slike "locirane" u Srbiji

Dve ukradene slike slavnog španskog slikara Pabla Pikasa, vredne više miliona dolara, pronađene su u Srbiji, saopštio je švajcarski javni tužilac Šarl Fesler.

On je za švajcarsku tv stanicu SF rekao da su slike sada na sigurnoj lokaciji, ali nije želeo da otkrije gde se nalaze, kao ni da li je utvrđeno ko ih je ukrao.

Prema rečima Feslera, Švajcarska je uputila zvanični zahtev Srbiji da slike budu vraćene.

Slike "Glava Konja" iz 1962. i "Staklo i krčag" iz 1944. godine ukradene su u februaru 2008. godine sa izložbe u gradiću Fefikon, nedaleko od Ciriha.

Slike su ukradene pre više od dve godine i reč je o jednoj od najvećih pljački u Evropi.

Pre više od dve godine čaospis Grom je pisao da su slike - ulja na platnu "Glava konja" i "Čaša i bokal" ukrali lopovi iz Srbije i Crne Gore, sa izložbe u gradiću Pfefikonu kod Ciriha, a bila su pozajmljena iz Sprengel muzeja u Nemačkoj.

Dve mnogo vrednije slike iz galerije "Sedam" lopovi nisu mogli da stave u auto, pa ih je slučajno na ulici pronašao jedan taksista.

U razgovoru za Grom direktor "Art menadžment grupa" iz Londona Ričard Elis, objasnio je da banda iz Crne Gore i Srbije otkrivena brzo.

- Lopovi su napravili bezbroj grešaka. Nisu imali kupce niti plan o tome kome da prodaju slike, pa su one zbog toga i dalje kod njih, a budući da su identifikovani, sada neće ni moći da ih prodaju. Pitanje je samo da li će biti pametni i vratiti slike pre nego što se policijski obruč oko njih stegne - izjavio je tada Elis.

Нема коментара:

Постави коментар