25. октобар 2011.

Dan marke – Filatelistička izložba BEOGRADFILA I

Sve je spremno za Nacionalnu filatelističku izložbu "Beogradfila I". Svečano otvaranje, kojem će prisustvovati veliki broj zvanica, gostiju i izlagača, biće održano večeras u Umetničkom paviljonu "Cvijete Zuzorić" na Kalemegdanu sa početkom u 19 časova.

Tokom otvaranja izložba biće održana i svečana promocija i puštanje u opticaj prigodne marke posvećene izložbi, koja se emituje u okviru dugogodišnjeg tradicionalnog izdanja pod nazivom "Dan marke". Likovno rešenje marke uradio je J. J. Vlahović iz Beograda. Marka je nominale 46 dinara, štampana je u novosadskoj štampariji "Forum" tehnikom višebojnog ofseta u šalterskom tabaku od 25 komada i u tiražu od 25.000 komada.

Ova izložba obeležava jedno značajno poglavlje u razvoju filatelije na našim prostorima i predstavlja svedočanstvo o sveukupnom razvoju i napretku ove oblasti kulture, podseća nas na višedecenijsku aktivnost i nastojanje naših filatelista i njihove organizacije - Saveza filatelista Srbije da preko svojih zbirki i izložbi afirmišu one istorijske i kulturne vrednosti koje sadrži filatelija.

Prva nacionalna filatelistička izložba priređena je još 1937. godine u Beogradu i tom prilikom emitovan je prigodan blok sa četiri marke.
Na izložbi "Beogradfila I" biće zastupljene takmičarske klase iz tradicionalne filatelije, poštanske istorije, poštanske celine, tematska filatelija, aerofilatelija i literatura. Donesen je pravilnik izložbe IPEX, koje je u potpunosti prilagođen svetskom i srpskom pravilniku o filatelističkom izlaganju. Od oko 50 izložaka u takmičarskoj klasi na 200 izložbenih vitrina, koje su za ovu priliku potpuno obnovljene, jedan deo predstavljaju zbirke koje se prvi put pojavljuju u javnosti. Prednost u učešću na izložbi imali su izlagači čije zbirke do sada nisu prikazivane na nacioanlnim izložbama. Na ovaj način većem broju izlagača se omogućava da prikažu svoje izloške uz ocenu žirija i da steknu pravo učešća na međunarodnim izložbama.

Pored novih maraka iz klasičnog perioda, biće prikazane i one koje su već osvajale visoke nagrade na međunarodnim i prethodnim nacionalnim izložbama. Vrlo interesantni su i izlošci iz moderne filatelije, marke izdate posle raspada SFRJ. Ove zbirke će prikazati da nužno nisu potrebna velika novčana sredstva da bi se postigao zapažen uspeh.

Žiri nacionalne izložbe čine tri člana. Predsednik je Nikola Ljubičić, a članovi su Miomir Arsić i Milan Vujović, dok je Nebojša Dubaić sekretar žirija.

U okviru izložbe poseban segment je posvećen dokumentima poštanske istorije Srbije, koji su dobili prikladan naziv "Inventar originala", s ciljem da se ukaže na problem zaštite ove vrste kulturnih dobara, kao i na evropsku kultunu tradiciju naše zemlje o čemu živo svedoče izloženi eksponati.

Izložba će trajati do 30. oktobra, a prostorije Umetničkog paviljona Cvijeta Zuzorić biće otvorene svakog dana od 10 do 18 časova; ulaz je slobodan. Tokom trajanja izložbe biće u upotrebi prigodan žig posvećen ovoj manifestaciji, a posetioci će moći da kupe prigodnu marku emitovanu u spomen izložbi, a u okviru izdanja "Dan marke".

1 коментар:

  1. Samo da se javim i usput da obavjestim čitatelje ovog bloga i urednika o udrugi kolekcionara iz Splita kojoj je jedna od aktivnosti i filatelija ,pa ako ste možda za nekakvi oblik suradnje ,kao što je zamjena ,kupnja ili prodaja javite se
    http://udrugaspalatin.blogspot.com/

    ОдговориИзбриши