06. децембар 2010.

Zeleno i crno - priča o čaju

„Zeleno i crno- priča o čaju” naziv je izložbe otvorene preksinoć u galeriji Prirodnjačkog muzeja na Kalemegdanu, na kojoj se pored različitih vrsta ove biljke mogu videti i servisi za čaj iz Japana, Kine, Rusije, evropski porcelan iz Beča i Majsena, pa i šolja kralja Milana.

Izložbu su otvorili savetnik kineskog ambasadora za kulturu Liu Jonghong i profesor Farmaceutskog fakulteta u Beogradu dr Radiša Jančić.

- U Kini se godišnje proizvede 500.000 tona čaja. Trećina se izvozi a sve ostalo se popije u Kini. Na čaj se u Kini pozivaju dobri prijatelji. Nadam se da će se tokom ove izložbe posetioci bolje upoznati sa čajem, pa će se možda jednog dana ovde umesto kafe, koju svi mnogo vole i piju, piti čaj - rakao je Liu Jonghong.

Brojni posetioci, koje hladno decembarsko veče nije omelo da čekaju ispred muzeja, posluženi su šoljom toplog čaja i keksom. Od biljke čaj u Kini i Indiji dobija se više od 1.500 vrsta.

- U našem narodu reč čaj se uglavnom povezuje sa napicima od domaćih lekovitih biljaka kao što su nana, kamilica... Za razliku od tih “čajeva“, koji se vekovima kod nas koriste, napitak koji se pravi na isti način, ali od listova biljke čaj (Camellia sinensis) zovemo pravim čajem. Upravo način na koji se pravi čaj doveo do zablude da se reč čaj odnosi na svaki napitak napravljen prelivanjem vrele vode preko osušenih delova različitih biljaka- kaže Desa Đorđević-Milutinović, jedna od autora izložbe, primećujući da kod nas čaj najčešće budi asocijacije na prehladu ili bolest.

Pozivnica i detalj sa izložbe

Нема коментара:

Постави коментар