25. децембар 2010.

Otkriven grad pod Golijom

Otkriven je novi vizantijski grad na području planine Golije koji je imao oko 300 kuća. Bilo je to veoma bogato naselje.

Za ovaj, gotovo neverovatan podatak ne zna stručna javnost. Lokalitet na Goliji, zapravo, još nije ni detaljno ispitan, a pronašli su ga arheoamateri Srbije. Kažu da će na proleće otkriti tačan položaj ovog vizantijskog grada, kako bi nadležne institucije mogle da nastave sa daljim istraživanjima.

Arheolozi amateri Srbije okupljeni su u udruženje, osnovano početkom ove godine, a čije je sedište u Čačku. Udruženje za sada ima oko 60 članova, a među njima su ljudi raznih struka i profila, ali svi su, kažu nam, zaljubljenici u prošlost.

- Dugo vremena sam proveo u inostranstvu i tamo sam video kolika se pažnja poklanja arheologiji, kako su svi lokaliteti očuvani, a javnost upućena u svoju istoriju - ispričao nam je predsedenik Udruženja arheologa amatera Srbije Čačanin Aleksandar Vukadinović (38). - Zato sam rešio da pokrenem priču o osnivanju ovog udruženja, kakva postoje širom sveta, a čiji su rezultati dali veliki doprinos arheologiji. To je i nama cilj.

Za razliku od takozvanih divljih tragača, koji sve što pronađu, počev od raznih predmeta, lokaliteta, pa i zakopanog blaga, prodaju na crnom tržištu, arheolozi amateri, prema svom Statutu, sve što pronađu prijavljuju nadležnim državnim institucijama, odnosno lokalnim muzejima.

- Svako od nas traga za onim što ga najviše interesuje. Neki su opčinjeni Rimljanima, drugi srednjovekovnom Srbijom, Vizantijom, blagom Nemanjića, novijom istorijom, Prvim i Drugim svetskim ratom - objasnio je Vukadinović. - Evo, nedavno smo na Goliji, koja je, inače, potpuno neistražena, pronašli vizantijsko naselje, sa oko 300 kuća. Na ovoj planini smo registrovali i četrdesetak temelja crkava, koje datiraju pre dolaska Turaka, ili iz vremena njihove vladavine na ovim prostorima.

IZGUBILI NOVČIĆE
Arheolozi amateri susretali su se na terenu sa mnogim zanimljivostima, ali posebno sa neupućenim seljanima, koji nemaju predstavu o značaju pronađenih predmeta. Tako je, pričaju nam oni, jedna baka u svojoj njivi pronašla jako retke novčiće iz doba Rimljana, čuvala ih na prozoru, a potom ih je dala deci da se igraju. Oni su ih u igri ponovo izgubili.

Нема коментара:

Постави коментар