28. јул 2010.

Skulptura od žada otkrivena u Viminacijumu


Direktor Arheološkog parka Viminacijum Miomir Korać izjavio je Tanjugu da su u toku velikih arheoloških iskopavanja na Rimskom amfiteatru u Viminacijumu otkrili skulpturu od žada izvanredne izrade.

„Upravo smo ovih dana imali otkriće figure od žada od preko 35 santimetara, ali ni ova figura, nažalost, nije cela, a ono što fascinira je da je izrađena u jednom komadu od žada, da je način izrade izvanredan, što ukazuje na radionicu koja je, očito, ovde bila”, kazao je Korać.

On je istakao da se na skulpturi vidi kako je umetnik minuciozno radio na njenom oblikovanju, ali da glava figure, kao ni donji deo trupa nisu očuvani, da bi mogli tačno da odrede ko je on. Pošto iskopavanja intenzivno traju na tom mestu, Korać se nada da će, možda, i to naći.

Prema njegovim rečima, u blizini figure od žada, takođe u amfiteatru, pronađen je i bronzani orao sa pozlatom, koji je, očito, bio postavljen na dvokolicama.

„Rimski amfiteatar u Viminaciumu je jedini amfiteatar u centralnobalkanskom i jugoistočnom delu Evrope, fascinantna je njegova veličina i stepen očuvanosti, očuvani zidovi su preko pet metara”, kazao je Korać i dodao da arheolozi tek dolaze do centralnog mesta, do centralne bine, koja se nalazi na dubini većoj od 18 metara od površinske kote.

Prema njegovim rečima, akustika na Viminacijskom amfiteatru, koji je mogao da ugosti 12.000 gledalaca na pozorišnim i drugim predstavama, uobičajena je za rimske amfiteatre. Očuvani su celi kameni blokovi, čak i gvozdena osovina velikih masivnih drvenih vrata, kojima se izlazilo u arenu.

„Svakako će od nas ovde očekivati mnoga iznenađenja, poput figure od žada i bronzanog orla koji je očito bio postavljen na dvokolicama tokom određenih predstava koje su to zahtevale, a nadam se da će tokom leta sreća još da nas podari novim otkrićima, tako da će amfiteatar svakim danom biti sve lepši”, smatra Korać.

Tome će doprineti i nagovešten dolazak stručnjaka iz Italije sa kojima je Korać nedavno razgovarao u Veroni i sa kojima će dogovoriti načine konzervacije i prezentacije amfiteatra, kako bi na najbolji način zablistao.

Viminacijum, arheološki lokalitet nedaleko od Kostolca, na prostoru rimskog vojnog logora i prestonice provincije Gornje Mezije, nastao u prvom veku, na 450 hektara nedirnutog prostora krije u sebi ostatke hramova, trgova, ulica i kupatila, amfiteatra, palate, hipodroma.


Нема коментара:

Постави коментар