10. јул 2010.

154 godina od rođenja Nikole Tesle

Povodom 154. godišnjice rodjenja Nikole Tesle (1856-1943), Muzej posvećen našem čuvenom naučniku izdao je šest novih cd izdanja na kojima su u srpskoj i engleskoj verziji objavljeni katalozi najznačajnih tematskih izložbi te ustanove realizovanih u peotekle četiri godine.

Direktor Muzeja Vladimir Jelenković kazao je, na današnjoj konferenciji za novinare, da su zainteresovani u prilici da u digitalnoj formi razgledaju "Teslin čudesni svet elektriciteta", Diplome Nikole Tesle", "Knjige iz Tesline biblioteke", "Časopisi iz Tesline lične biblioteke", "Teslina fontana" i "Tesla u Beogradu 2. juna 1892. godine".

On je dodao da će sutra, na dan rodjenja ovog naučnika, i u ponedeljak, 12. jula, Muzej biti otvoren od 10 do 18 časova, a posetioce će stručnjaci provesti kroz zdanje u kojem se nalazi najveća svetska zbirka dokumenata o Teslinom životu i radu, naveo je on.

Jelenković je kazao da je završeno adaptiranje dela suterena Muzeja, gde se nalazi novi rekonstruisani depo namenjen čuvanju lične Tesline zaostavštine i deo namenjen konzervatorskoj laboratoriji u kojoj će raditi tim stručnjaka na zaštiti arhivske gradje koja je od neprocenjive vrednosti.

"Svi patenti i rešenja Tesle i danas funkcionišu, bez obzira na sve tehničke inovacije koje su unete u njegove izume, sve je i dalje bazirano na njegovom radu", rekao je Jelenković.

Direktor je kazao da je gradonačelnik grada Filadelfije Majkl Nuter (Mićael Nutter) proglasio 9. i 10. jul Danima Nikole Tesle.

On je podsetio da su od 31. juna do 7. jula u Seulu (Južna Koreja), na Medjunarodnoj arhivističkoj konferenciji, predstavljena naša dva kulturna dobra koja su uvršćena u UNESKO-ov registar "Pamćenje sveta", a to su lična arhiva Nikole Tesle i Miroslavlejvo jevadjelje.

Tesla je rodjen je 10. jula 1856. godine u Smiljanu (Vojna granica, tadašnja Austrija, danas Hrvatska). Školovao se u Austriji i, kasnije, Austrougarskoj monarhiji.

Najviše je doprineo nauci i tehnološkom progresu sveta kao pronalazač obrtnog magnetnog polja, indukcionog motora, polifazne naizmenične struje, generatora i kompletnog sistema proizvodnje i distribucije električne energije.

Po njemu je jedinica medjunarodnog SI sistema dobila naziv — mera za magnetnu indukciju "tesla". Tesla je konstruisao generator struja visoke frekvencije i napona, danas poznat kao "Teslin transformator", transformator bez jezgra, Teslina zavojnica ili Teslin kalem.

Нема коментара:

Постави коментар