2. април 2010.

Najređe i najskuplje poštanske marke

Najskuplja je izdata u Švedskoj 1855. godine, najređa u Britanskoj Gijani 1856. godine.
Jedna štamparska greška glavni je „krivac” što je u Ginisovu knjigu rekorda kao najskuplja poštanska marka na svetu ubeležena „Three-Skilling Yellow”, izdata u Švedskoj davne 1855. godine. Ova markica, greškom odštampana u žutoj umesto u zelenoj boji, izuzetno je retka i mogla bi uskoro dostići cenu od pet miliona funti na aukciji koja će biti održana u Ženevi.

Poslednji put kupio ju je anonimni kolekcionar 1996. godine za 2,8 miliona švajcarskih franaka, a „preživela” je samo zahvaljujući jednom četrnaestogodišnjem švedskom dečaku koji je spasao iz bakine kante za đubre 30 godina nakon što je izdata. Dečak je bio „vrlo preduzetan” i markicu prodao za samo – sedam kruna! Markica je od tada promenila mnoge vlasnike i svaki put dostizala sve višu cenu.
Druga najskuplja poštanska marka na svetu poreklom je sa Mauricijusa. Reč je o prvoj poštanskoj marki iz 1847. godine ove britanske kolonije koju je izradio lokalni časovničar. Da nije pogrešio tokom izrade, ova markica ne bi danas dostigla cenu višu od milion dolara. Naime, prilikom štampanja njen tvorac je greškom ugravirao reč „pošta” umesto „poštarina plaćena”. Kada je greška otkrivena, bilo je već odštampano 200 takvih markica a danas ih je sačuvano samo nekoliko.
Najpoznatija američka poštanska marka sa greškom svakako je „izokrenuta Dženi” i na njoj je slika aviona Curtiss JN-4 koji je, ko zna čijom greškom, odštampan – naopako. Ovih markica tada je izdato sto primeraka a do danas ih je sačuvano, poput onih sa Mauricijusa, samo nekoliko. Jedna ovakva marka pre tri godine prodata je za 997.000 dolara.
Najređa američka poštanska marka izdata je 1876. godine i pronađena su samo dva primerka ove „US Franklin Z-Grill”. Na marki se nalazi lik Bendžamina Franklina a u nju je utisnut rešetkasti reljef kako se mastilo ne bi moglo brisati za ponovno korišćenje marke. Dostigla je cenu od 930.000 dolara 1988. godine.
Najređa poštanska marka na svetu odštampana je 1856. godine u Britanskoj Gijani na lošem papiru u boji magente (u štamparskoj terminologiji jedna od četiri osnovne boje) sa crnim mastilom. Serija je imala oblik kvadrata, ali je 17 godina kasnije jedan lokalni dečak našao tu istu markicu u obliku osmougla. Za male pare, poput mališana iz Švedske, prodao ju je jednom preprodavcu, da bi 1980. godine dostigla cenu od 935.000 dolara.

1 коментар: