26. новембар 2011.

Izložba lego kluba "Skockani"

Većina dečjih kutija sa igračkama sadrži bar poneki set kocki, a kod velike dece kojima je „Lego” i dalje opsesija raznobojnih plastičnih ciglica je na hiljade ili čak stotine hiljada. Okupljeni u klubu „Skockani”, prvom i za sada jedinom udruženju „legomana” u Srbiji, pokazaće na trećoj izložbi šta sve mogu sa svojim kolekcijama.

Srđan Radanović, predsednik ovog kluba od dvadesetak članova, dane pred izložbu je provodio praveći dioramu grada po sopstvenoj zamisli. Najveći deo konstrukcije završio je u rodnom Zrenjaninu, a završne radove obavio je u Centru za kulturu i sport „Šumice”, gde će danas i sutra posetioci moći da vide radove svih članova.

Radanović je vlasnik nekoliko stotina hiljada „Lego” komada, uključujući pored kocki i druge gradivne delove i figurice. Još nekoliko članova kluba je u tom rangu, ali niko nema manje od 30.000. Aktivnosti kluba, koji je osnovan u martu prošle godine, svodi se na druženja, razmenu saveta i organizovanje izložbi, a impozantna kolekcija nije neophodna za članstvo.

– Bitno je da volite „Lego” i da volite da se družite – kaže Radanović.

Potpredsedniku Dušku Dejanoviću „Lego” je ljubav iz detinjstva. Diplomirani inženjer elektrotehnike, trenutno na master studijama, za izložbu je spremio istorijsko-fantazijsku dioramu. Prikazaće bitku između dobra i zla, nešto slično „Gospodaru prstenova”, i za to je utrošio između 9.000 i 10.000 delova.

– Prve kockice sam dobio kad sam imao četiri godine, ali aktivno ih sakupljam poslednje tri godine. Mislim da ih imam oko 35.000 – kaže ovaj Beograđanin, čija kolekcija, sortirana po kutijama, zauzima celu jednu vertikalu u američkom plakaru i po njegovoj proceni vredi nekoliko hiljada evra.

Srđanu Radanoviću je za znatno brojniju kolekciju potrebno više prostora, pa je celu jednu sobu odvojio za kocke.

„Lego” skuplja od detinjstva, ali je za poslednje četiri godine po sopstvenoj proceni potrošio najmanje 5.000, a možda čak i 10.000 evra na nove kocke i setove. Pred izložbu se obično kupuju veće količine, kaže Radanović, po zanimanju elektrotehničar pogona, otac dvoje dece koja su još suviše mala da bi osetila svu čaroliju „Lego” sveta.

Kocke su, kažu naši legomani, ovde preskupe, pa ih poručuju preko interneta (članovi kluba imaju popust na određenim sajtovima) ili od nekoga ko putuje u inostranstvo. U Mađarskoj su 40 odsto jeftinije.

Нема коментара:

Постави коментар