16. новембар 2011.

Arheološka riznica Bele Palanke

Ostaci tri grobnice, dvadesetak kasnoantičkih grobova,dve kasnoantičke građevine, ostaci dva mosta - deo su arheološkog blaga na kojem počiva Bela Palanka, najsiromašnija opština u Srbiji.

Na trasi istočnog kraka Koridora 10, nakon prošlogodišnjeg otkrića rimskog vojnog puta, na zaobilaznici oko Dimitrovgrada, ekipa Republičkog zavoda za zaštitu spomenika iz Beograda, otkrila je kod Bele Palanke značajne građevine iz IV veka.

U najopsežnijim arheološkim istraživanjima u poslednjih četrdeset godina, na imanju porodice Anđelković, otkrivena je potpuno očuvana antička grobnica sa sedam skeleta. To je samo deo arheološkog kompleksa kod Bele Palanke, koji se istražuje poslednja tri meseca.

Arheolozi su prethodnica putarima na istočnom kraku Koridora 10.

"Otkrili smo ostatke tri grobnice, preko dvadeset kasnoantičkih grobova, ukopanih pokojnika u rake", kaže Mira Ružić, naučna saradnica Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta u Beogradu. "Otkrili smo dve kasnoantičke građevine i ostatke dva mosta."

Istraživanja su poseban izazov za studente arheologije. Milan Marković, student
arheologije kaže da ovaj teren predstavlja ogromno iskustvo za sve studente, zato što mogu da na terenu primene znanje koje su stekli na predavanjima i da ga dopune.

Predmeti koji su pronađeni obrađuju se u Divljani kod Bele Palanke. Nakit, posuđe, alat, samo su deo bogate arheološke riznice.

Miodrag Sladi, naučni saradnik Arheološke zbirke Filozofskog fakulteta kaže da Belopalančani i ne znaju po kakvoj zemlji gaze i šta se nalazi u njihovim dvorištima, baštama i u temeljima kuća.

Bela Palanka nema svoj muzej, pa će se zbirka, najverovatnije, čuvati u pirotskom Muzeju Ponišavlja, koji godinama ima problem sa skučenim prostorom.

"Bilo bi lepo da Remesiana dobije svoj matični muzej u Beloj Palanci. Za to ima materijala, samo treba da se ceo taj postupak pokrene", kaže Miroslav Lazić, rukovodilac istraživanja.

Ova arheološka nalazišta su samo deo bogatog istorijskog i arheološkog nasleđa nekadašnje
Remesiane, rimske provincije kojom je upravljao Septimius Sever. Danas, ovo je Bela Palanka, uz čije ime najčešće ide i dodatak - najsiromašnija opština u Srbiji.

Нема коментара:

Постави коментар