15. август 2011.

Pronađena grobnica vojnika u Kuršumliji

U porti crkve Svetog Nikole u Kuršumliji arheolozi su otkrili 35 lobanja u jednoj grobnici, a naučnici navode da je reč o glavama srpskih vojnika koji su poginuli u borbi sa Turcima.

Ti vojnici su poginuli 25. decembra 1877. godine, u borbi za oslobođenje Kuršumlije od Turaka. Turci su Srbima odsekli glave i nabili ih na kočeve koje su postavili po gradu. Glave su skinuli preživeli srpski vojnici i zakopali ih u do sada nepoznatu grobnicu.

Arheolozi su do tog otkrića došli slučajno. Pre desetak dana tim arheologa je počeo radove kod prve Nemanjine zadužbine, crkve Svetog Nikole, kako bi otkrili i obeležili obuhvatni bedem tog kulturno-istorijskog spomenika.

- Posle 30 godina konačno smo krenuli da istražujemo ovu lokaciju i sasvim slučajno smo naišli na grobnicu sa lobanjama. Ove lobanje su gotovo neoštećene, položene su u grobnicu veoma pažljivo i precizno, sve imaju zube i nijedna vilica nije odvojena od lobanje, iako je prošlo 133 godina od kada leže u zemlji - objasnila je arheolog Julka Kuzmanović-Cvetković.

Arheolozi su sigurni da je reč o glavama srpskih vojnika, jer postoji dnevnik o tom događaju koji je vodio oficir Dimitrije Petrović. On je opisao kako su preživeli srpski vojnici sa kočeva skinuli 35 glava srpskih vojnika.

Tadašnje “Novine Srpske” objavile su izveštaj novinara o događajima po oslobađanju Kuršumlije 1878. U tekstu koji je objavljen 10. januara 1878, navodi se da “Kuršumlija beše iskićena glavama srpskih vojnika, koji u bojevima mrtvi ili ranjeni na bojištu ostadoše, sve te glave behu poskidane sa tela pa nataknute na kolje”.

"Među ovim glavama poznadosmo glavu poručnika Milana Petrovića i glavu potporučnika Vladimira Mašića, pored glava još 24 vojnika srpska", navodi se u novinskom tekstu starom 133 godine.

Arheološka istraživanja u porti crkve Svetog Nikole trajaće još mesec dana. Pored toga što arheolozi očekuju da nađu ceo obuhvatni zid tog srpskog srednjovekovnog manastira, očekuju i otkrivanje i grobnice gde su odvojeno sahranjena tela srpskih vojnika. Arheološka istraživanja finansira Ministarstvo kulture, a za početna istraživanja je izdvojilo 800.000 dinara.

Нема коментара:

Постави коментар