26. август 2011.

Iskopavanja na Margumu

Stručnjaci Narodnog muzeja u Požarevcu i Arheološkog instituta u Beogradu već dva meseca istražuju arheološko nalazište na lokaciji rimskog grada Margum, na ušću Velike Morave u Dunav. Grad pronađen ispod zemlje bio je naseljen u kontinuitetu, od praistorije do srednjeg veka. Radovi će trajati do kraja septembra, a arheolozi se, na osnovu pronađenih predmeta, nadaju da će doći do značajnih otkrića iz života i rada stanovnika Marguma.

Za sada se još istražuje srednjovekovni sloj, u kome je pronađeno dosta keramike iz svakodnevnog života, rimski novac, bronzana posuda za livenje nakita i drugo.

Saradnik Arheološkog instituta u Beogradu Perica Špehar kaže da su istraživači na terenu od proleća, i da su najpre morali da iskrče sitno rastinje na površini od dva hektara, a da trenutno rade na sondi veličine 20 sa 10 metara.

- Sada iskopavamo srednjovekovne slojeve naseljavanja sa ostacima trošne arhitekture, gde najčešće nailazimo na peći. Na višim kotama iskopali smo nekoliko ostataka tih kamenih peći i jedan srednjovekovni grob, bez ikakvih dodatnih predmeta, a sada istražujemo jednu poluukopanu srednjovekovnu kuću. Do sada smo otkrili veliku količinu keramike, metalnih predmeta, klinova i klanfi, ali i nekoliko lepih nalaza kalupa za izradu nakita, srebrni rimski novac, pozlaćenu rimsku aplikaciju kvadratnog oblika s ispupčenjem na sredini, koja je bila inklusirana zlatom, a najverovatnije se radi o proizvodu koji je nastao na prostoru centralne ili zapadne Evrope – kaže Špehar.

Arheolozi se, dodao je, nadaju da će posle ovog srednjovekovnog doći do bogatog rimskog sloja, jer je Margum poznat po rimskom horizontu, a posle toga predstoji i istraživanje praistorijskog dela.

- Ovde, na terenu, bićemo do kraja septembra, i sem ove sonde na lokalitetu Crkvine biće otvoreno još nekoliko sondi, da bi se utvrdilo da li se tu zaista nalazi nekropola, kako se pretpostavlja, a onda ćemo istraživati i teren kod takozvanih Malih termi, gde je u ranijim istraživanjima konstatovana kasnoantička nekropola. Mi smo još na početku iskopavanja, a kasnije očekujemo vredna otkrića – kaže arheolog Špehar.

Na Margumu svakodnevno radi tridesetak radnika, uz čiju pomoć se arheolozi nadaju da će doći do veoma značajnih otkrića, jer je ovaj grad bio veoma značajan centar u različitim epohama.

O Margumu, koji se nalazi na najvećoj raskrsnici kopnenih i vodenih puteva, i koji je bio u kontinuitetu naseljen od praistorije do srednjeg veka, pisali su mnogi putopisci, poput grofa Marsilija, koji je ovde prošao posle Požarevačkog mira u 18. veku, pa sve do Feliksa Kanica, koji je više puta boravio u Margumu i o njemu ostavio bogate zapise. Veće interesovanje za ovaj lokalitet počinje posle Drugog svetskog rata, kada su seljaci po njivama i alasi u Velikoj Moravi počeli da pronalaze razne predmete, koji su poticali sa Marguma, a koje je voda raznosila plaveći ovaj grad. Tako je pronađena skulptura glave imperatora Karimusa, koji je 295. godine poginuo kod Marguma u borbi sa Dioklecijanom.

Arheološkim istraživanjima, koja su obavljena od 1948. do 1953. godine, pronađeno je obilje predmeta od praistorije do srednjeg veka koji se čuvaju u muzejima u Beogradu i Požarevcu, kao što su bronzani kotao iz gvozdenog doba, bronzani mačevi iz 12. veka pre naše ere, srebrni keltski pojas, bronzana skulptura dečaka sa lampom, obilje keramike, a iz rimskog perioda pero za pisanje – kalamus.

Tragači za blagom već nasrću
Tragači za blagom, čim su počela ovogodišnja iskopavanja, došli su sa detektorima za metal da pretražuju ovaj teren.

- U dva navrata bili su na lokalitetu i tražili metal. Mi smo to prijavili policiji, ali smo sada uspeli da obezbedimo čuvara koji dežura kada mi ne radimo – kaže Perica Špehar.

Arheološki park za posetioce
Direktor Narodnog muzeja u Požarevcu Milorad Đorđević kaže da on planira da, uz pomoć donatora iz EU, koja i finansira ovogodišnja istraživanja, na Margumu podigne arheološki park i ogromno kulturno-istorijsko blago ponudi posetiocima koji Dunavom dolaze iz raznih mesta Evrope, jer se u Dubravici nalazi i pristanište.

Нема коментара:

Постави коментар