29. август 2011.

Pronađen okrugli sto kralja Artura

Arheolozi koji tragaju za legendarnim okruglim stolom kralja Artura, pronašli su kružni predmet ispod ostataka bašte King’s Knot kod škotskog zamka Stirling.

King’s Knot (Kraljev čvor) je nekadašnji kraljevski vrt, od koga su danas ostali samo brežuljci oblikovani u četvorougaone i osmougane figure.
Taj zamak i vrt su već vekovima povezivani sa raznim mitovima pa i legendom o kralju Arturu. Iako datira iz XVII veka, centralni deo vrta je prema nekim tvrdnjama mnogo stariji.

Arheolozi su istraživali King’s Knot neinvazivnim metodama i otkrili da se ispod njegovog centra zaista nalazi okrugli objekat stariji od vidljivog dela vrta, prenosi britanski "Telegraf".

“Otkriće ukazuje da je vrt nastao na ostacima mnogo starije tvorevine i baca novo svetlo na tvrdnje o tome da se okrugli sto kralja Artura nalazi u ovoj oblasti”, izjavio je istoričar Džon harison, načelnik Stirlinškog lokalnog istorijskog društva koje je pokrenulo projekat zajedno sa arheolozima iz univerziteta u Glazgovu i Stirlinškog arheološkog društva.

Vekovima se ova zanimljiva zemljana tvorevina spominje kao moguće mesto gde su se okupljali vitezovi kralja Artura.

U XIV veku je škotski pesnik Džon Barbur pisao da se “okrugli sto” nalazio južno od zamka Stirlinga, a krajem XV veka istoričar Vilijam od Vustera je rekao da je “kralj Artur čuvao okrugli sto u zamku Stirling”.

Danas postoji više teorija o tome gde se nalazio okrugli sto, a prošle godine su neki istoričari tvrdili da je on bio deo jednog rimskog amfiteatra.

O kralju Arturu su pričane mnoge legende, ali danas većina istoričara veruje da je on bio kralj Brita u V ili VI veku, koji je branio narod od napada Saksonaca.


Link: telegraph.co.uk

Нема коментара:

Постави коментар