15. јун 2011.

Povelje i diplome od XVII do XX veka

U Istorijskom muzeju Srbije na Trgu Nikole Pašića svečano je otvorena izložba „Povelje i diplome od XVII do XX veka”, autora dr Dušice Bojić.

Prezentovano je 80 originala i šest kopija povelja i diploma koje su zaslužni srpski pojedinci, gradovi i porodice dobili od domaćih i evropskih vladara.

Postavka, koju je priredila Marina Dokmanović, pruža posetiocima jedinstvenu priliku da prethodna četiri veka srpske istorije sagledaju kroz prizmu originalnog pisanog nasleđa. Tu su i darovi dodeljivani uz povelje i diplome, poput zlatne medalje popa Luke Lazarevića, zlatne sablje vojvode Milana Obrenovića i papskog ordena Pavla Beljanskog.

– Prikazan je reprezentativni arhivski materijal koji prezentuje srpsku istoriju ali i istoriju drugih naroda na prostoru sadašnje Republike Srbije. Govori se o vremenu kada su Srbi bili pod Turcima, na koji način su napredovali, kako su uspevali da dođu do određenih važnih položaja u društvu i kako su od stranih vladara dobijali povelje – kazala je autorka.

Izložba će biti otvorena do 31. avgusta, a pre nego što se posetioci suoče sa samom postavkom, u predvorju će moći da pogledaju uveličane projekcije detalja sa povelja i diploma, kako bi stekli što jasniji uvid u ove dragocene primerke heraldike i krasnopisa.


Нема коментара:

Постави коментар