8. јун 2011.

100 godina od osnivanja Muzičke škole „Stanković”

Povodom sto godina od osnivanja jedne od najstarijih obrazovno-vaspitnih institucija Muzičke škole „Stanković”, Pošta Srbije je emitovala prigodnu marku sa nominalom 22 dinara.

Marka je puštena u opticaj 15. marta, na dan kada je u Beogradu pre tačno jednog veka pod pokroviteljstvom kralja Petra Prvog Karađorđevića počela sa radom škola. Pri osnivanju, radila je u okviru istoimenog pevačkog društva. Prvi direktor škole bio je Stanislav Binički. Na tom mestu bio je do 1921. i tada su se u školi predavali: klavir, solo pevanje, violina, solfeđo i teorija muzike. Od 1924. godine Binički se skoro isključivo posvećuje komponovanju.

Od 1921. do 1923. direktor škole bio je Hinko Maržinac, koji je uveo nove predmete. Sledeće dve godine na čelu je Petar Krstić i u tom periodu uveden je nastavnički odsek. Velike promene nastaju 1925, kada je novi direktor Petar Stojanović osnovao opersko-dramski odsek, kamernu klasu, horsku školu, zatim učenički orkestar i večernje kurseve za odrasle. Pored toga, Stojanović je specijalnu pažnju posvetio pedagoškoj literaturi za violinu, među kojom se ističe „Osnovna škola za violinu”.

Od 1929. novi direktor je Emil Hajek koji podiže muzičku školu na konzervatorijumski nivo. Ovaj vrsni pijanista i klavirski pedagog pre dolaska u Beograd bio je profesor Konzervatorijuma u Saratovu u tadašnjem Sovjetskom Savezu. Nakon njega u periodu od 1937. do 1947. godine na čelu škole je Milenko Živković (Beograd, 1901–1964) sa kojim se dalje proširuje nastavni plan ove obrazovno-vaspitne institucije i osniva se odsek škole u Zemunu, koja je danas Muzička škola „Kosta Manojlović”.

Muzička škola „Stanković” se izdvajala po kvalitetu učenika i profesorskog kadra, o čemu svedoče brojne nagrade i priznanja. Kroz nju su prošli mnogi, kasnije priznati muzički umetnici, a u školi su predavali vrsni pedagozi i muzički eksperti poput Meri Žeželj, dr Vojislava Vučkovića, bračnog para Binički, Ljubice Marić, Stane Đurić-Klajn, Vladana Radovanovića, Branka Cvejića, Aleksandra Pavlovića, Zlatana Vaude, Darinke Matić-Marović, Zorislave Vasiljević, zatim akademika Stanoja Rajičića, akademika Mihajla Vukdragovića, akademika Dušana Radića…

Od 1947. škola je državna ustanova i dobija rang srednje muzičke škole. Godine 1993. uveden je odsek za džez muziku, tada jedini odsek za tu vrstu muzike u jugoistočnoj Evropi. Sedište se nalazi na početku Ulice kneza Miloša u Beogradu. Pre desetak godina porušen je deo školske zgrade, a novi objekat još nije izgrađen.

Prema rečima Obrada Nedeljkovića, sadašnjeg direktora Muzičke škole, cela ova godina će biti godina proslave i biće obeležena koncertima.

Motiv na marki je lik Kornelija Stankovića i logo Muzičke škole „Stanković”. Umetničku obradu marke uradila je Nadežda Skočajić. Marke su štampane u novosadskoj štampariji „Forum” u tehnici višebojnog ofseta u šalterskim tabacima od po 25 komada maraka. Tiraž je 65.000 komada.

Нема коментара:

Постави коментар