31. август 2010.

Olimpijske igre mladih - Singapur 2010

Tri glavna sportska događaja u svetu ove godine bile su Zimske olimpijske igre u Kanadi, Svetsko prvenstvo u fudbalu u JAR i prve Olimpijske igre maldih u Singapuru. Poput skoro svih poštanskih uprava u Evropi i Pošta Srbije oblelžila je takmičenje prigodnim markama. Za Zimsku olimpijadu naša pošta izdala je dve marke, za fudbalsko prvenstvo takođe dve marke i blok, dok je za prve Olimpijske igre mladih emitovala jednu marku. Prema programu izdavanja maraka, trebalo je da bude puštena u opticaj 14. avgusta - na dan svečanog otvaranja.

Na prvim Olimpijskim igrama mladih - Singapur 2010. učestvovalo je 3.600 sportista od 14 do 18 godina u 26 sportova i 201 disciplini. tokom 12 dana, koliko su trajala takmičenja, napisane su nove stranice olimpijskog pokreta. Idejni tvorac novog takmičenja je Žak Rog, predsednik Međunarodnog olimpijskog komiteta, koji je pozdravio mlade sportiste na svečanom otvaranju Igara.

Slogan je bio "sport, obrazovanje, kultura". Odatle sledi i specifičnost Olimpijskih igara maldih jer su uz program sportskog nadmetanja paralelno održane kulturne i obrazovne manifestacije u više od 50 radionica. Za takve potrebe Organizacioni komitet obučio je više od 30 ambasadora koji su rukovodili aktivnostima.

Cilj igara je da kod takmičara podstaknu prave motive i vrednosti zasnovane na prijateljstvu, opštovanju i fer-pleju. Nakon završetka takmičenja učesnici Olimpijskih igara mladih dobijaju ulogu ambasadora Olimpijskog pokreta. Svoje iskustvo, volju za bavljenjem sportom i stečeno znanje treba da prenesu vršnjacima.

U nekim sportovima takmičenja su izmenjena u odnosu na Olimpijske igre. U pojedinim disciplinama u plivanju, biciklizmu i stonom tenisu zajedno nastupaju i dečaci i devojčice, a štafete u atletici sastavljene su od različitih nacija sa istih kontinenata.

Naša ekspedicija u Singapuru brojala je 46 članova. Od njih su bili 32 sportista, koji su se takmičili u atletici, biciklizmu, veslanju, košarci (tri na tri), odbojci, plivanju, tenisu i džudou. Kako je istakao Žarko Paspalj, košarkaška legenda, Srbija je od zemalja u regionu imala najviše učesnika i gotovo jedan odsto ukupnog broja takmičara. Dan uoči otvaranja Igara u Olimpijskom parku u Sigapuru zasađeno je stablo šljive. Zastavu Srbije na svečanom otvaranju nosio je plivač Vlelimir Stjepanović. Zlatnu medalju osvojili su mladi košarkaši koji su u finalu pobedili Hrvatsku, a pre njih SAD. Velimir Stjepanović osvojio je srebrnu i bronzanu medalju u plivanju.

Nominalna marka je pomalo čudna i iznosi 51 dinar. Toliko iznosi poštarina za avionsko pismo težine od 20 grama za Singapur. Jasna je ideja izdavača marke da se sa njom frankiraju pisma koja su upućena za Singapur tokom trajanja Igara.

Međutim, marka ne samo da se nije pojavila na dan predviđen za njeno emitovanje prema Programu izdavanja prigodnih maraka, već je kasnila više od 10 dana. Sa druge strane, marka povodom Sabora trubača u Guči pojavila se desetak dana pre nego što je predviđena Programom. Postavlja se pitanje kako obijasniti ovu nemarnost i nebrigu i čemu služi Program prigodnih poštanskih maraka.

Umetničku obradu marke uradila je mr Mia Lužajić, grafički dizajner iz Beograda. Stručnu saradnju pružio je Olimpijski komitet Srbije. Marke su štampane u novosadskoj štampariji "Forum" tehnikom višebojnog ofseta u šalterskim tabačićima od osam marka sa vinjetom u sredini tabačića. Tiraž marke je 78.000 komada. Iako se marka nije mogla kupiti, prigodan žig bio je u upotrebi na dan otvaranja Olimpijade u pošti 11101 Beograd.
 

Нема коментара:

Постави коментар