8. јун 2010.

FIFA Svetsko prvenstvo u fudbalu 2010

Pošta Srbije emitovala je 06. maja dve prigodne marke sa motivima fudbalske igre i sa zvaničnim znakom XIX Svetskog prvenstva koje se održava u Južnoafričkoj republici.

Bližimo se početku Svetskog prvenstva u fudbalu, a na našim poštama već se mogu naći marke koje obeležavaju, pored olimpijade u Vankuveru, najveći sportski događaj ove godine. Prigodan blok pušten je u opticaj nešto kasnije - 02. juna.

Tridesetdve reprezentacije sa svih kontinenata raspoređene su u osam grupa i boriće se da stignu do finala Svetskog prvenstva, koje počinje 11. juna. Nacionalni tim Srbije je u grupi D, sa Nemačkom, Australijom i Ganom.

Utakmice će se igrati na deset stadiona u devet gradova JAR. Prvi Mundijal na afričkom kontinentu igraće se na pet novih i pet rekonstruisanih stadiona u čiju izgradnju i obnovu je uloženo oko dve milijarde dolara. Domaćini su uložili velika sredstva i u hotele i saobraćajnu infrastrukturu kako bi što spremnije dočekali sportiste, navijače i turiste.

Prema programu izdavanja prigodnih poštanskih maraka za ovu godinu povodom Svetskog prvenstva u fudbalu bile su predviđene dve marke sa nominalom od 22 i 50 dinara. Međutim, emitovan je i prigodna blok nominale od 177 dinara, koji su filatelisti sa zadovoljstvom prihvatili.

Naime, prema preporuci Međunarodnog udruženja filatelista, samo bi poštanske uprave čije su selekcije izborile pravo učestvovanja u JAR trebalo da emituju i blokove. Ovakva preporuka je donesena sa ciljem da se uvede kakav - takav red u emitovanju maraka povodom XIX Mondijala.

Zanimljivo je da je prva marka Jugoslavije sa motivom fudbalera emitovana 1952. godine u prigonoj seriji od šest maraka povodom XV Olimpijskih igara održanih u Helsinkiju. Marka od 100 dinara ima za motiv fudbaler pri volej šutu. Naša reprezentacija osvojila je srebrnu medalju na ovom takmičenju.
Prigodna serija povodom OI u Helsinkiju 1952. godine
Motiv na markama iz ove godine je borba za fudbalsku loptu - detalj iz igre, a u pozadini je afrički kontinent. U gornjem desnom uglu je zvanični logo XIX Mondijala.

Na marki od 50 dinara, kao i na obe vinjete, prikazane su zastave zemlje domaćina i Srbije. Na vinjeti tabačića marke od 22 dinara prikazan je autentičan predstavnik jednog plamena Južnoafričke republike.

Tekst na marki od 22 dinara napisan je ćirilicom i namenjen je unutrašnjem poštanskom saobraćaju, dok je tekst na marki od 50 dinara na latinici i ova marka je za međunarodni saobraćaj.

Umetnička obrada maraka i blokova rad je Marine Kalezić, akademskog slikara iz Beograda, a stručnu saradnju pružio je Grada Branković, direktor marketinga FSS.

Marke su štampane tehnikom višebojnog ofseta u novosadskoj štampariji "Forum" u dve vrste šalterskih tabaka od po osam i od po dvadesetpet komada. Tiraž marke od 22 dinara je 528.000 komada, a marke od 50 dinara 128.000 komada. Pri tome svega 28.000 komada maraka štampano je u šalterskom tabačiću od osam maraka, dok su ostale štampane u šalterskom tabačiću od po 25 komada.

Tabačić od osam maraka predstavlja jedinstveno likovno rešenje, koje se razlikuje od svih ostalih tabačića kod nas emitovanih. Uz levu i desnu marginu prikazane su zastave svih zemalja učesnica šampionata, pri čemu počasno mseti omaju zastava Srbije i JAR-a. Ovakav tabačić može se posmatrati kao prigodan blok, što će izazvati još veću pažnju filatelista.
 
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар