27. јун 2010.

Arheologija i(li) turizam

Antička konjska kola, zvana dvopreg, pronađena pre dve godine rekonsturisana i vraćena na bugarski lokalitet Karnovo, gde su i otkrivena pre dve godine. Nova tendencija u arheologiji je da se dela vrate na mesto gde su pronađena, što pospešuje i turizam.

Bugarski restauratori arheolozi uspeli su da rekonstruišu pre dve godine prononađena antička konjska kola u selu Karanovo u Južnoj Bugarskoj.



Reč je veoma raskošnom nalazu koji se pripisuje tračkom aristrokarati iz prvog veka nove ere, koji je vraćen na mesto nalaza, kako bi poštovaoci starina moli da se s njim upoznaju u potpuno autentičnom abijentu.

Prema rečima arheologa Veselina Ignjatova koji ih je i pronašao prilikom zaštitnih iskopovanja tračkog tumulusa, "zanatski radovi na dvopregu su bili izuzetno kvaliteno urađeni sa ukrasima od bronze koji prikazuju erose, veoma prisutna polubožanstva kod Tračana".

Ignjatov smatra da je ovakvim načinom rada arheologija napravila pravi potez, jer posetioci na mnogo bolji način mogu da sagledaju vrednost samog nalaza. Ignjatov se zalaže da se takava obrada lokaliteta primenjuje ne samo u bugarskoj nego u celokupnoj svetetskoj arheogogiji, gde je to moguće.

Samo Karanovo je jedan od značajnih lokaliteta Balkana, jer su u slojevima debljine preko dvananaest metara pronađani impozantni tragovi skoro svih kultura od ranog neolita pa do kasnog srednjeg veka.

Kranovo je nakada bilo značajno samo za arhelogiju da bi, kako pišu mediji, u poslednje vreme je postalo sve značajnije i za turizam, pošto ga posećuje sve veći broj gostiju.

Нема коментара:

Постави коментар