7. мај 2010.

Još 310 retkih izdanja kulturno dobro

Skupština Srbije usvojila je odluku o utvrđivanju starih i retkih knjiga dobrom od izuzetnog značaja, kojom se još 310 srpskih rukopisnih i štampanih knjiga, iz perioda od 15. do 19. veka, proglašava za kulturno dobro.

Među knjigama koje su dobile najveću kategorizaciju u pogledu zaštite i proglašene kulturnim dobrom od izuzetnog značaja su, između ostalih, Četvorojevanđelje iz osamdesetih godina 14. veka, nekoliko knjiga Zaharija Orfelina, Jovana Rajića, kao i Arhijerejski činovnik iz 1821. godine.

Na spisku je i Školski ustav iz 1776. godine, nekoliko zbornika, Polemički spisi protiv Latina, objavljeni krajem 18. veka, Bukvar Slavenskij, kao i Bračnoje uzakonjenje iz 1786. godine.

Usvajanjem odluke biće stvoreni uslovi za potpuniju pravnu i tehničku zaštitu tih knjiga - restauraciju, konzervaciju i mikrofilmovanje, dalje proučavanje i priređivanje fototipskih izdanja knjiga od izuzetnog značaja.

Na inicijativu Narodne biblioteke Srbije, Ministarstvo kulture je do sada predložilo da se za kulturna dobra od izuzetnog značaja utvrde 1.976 starih, retkih knjiga i rukopisa koji su zbog svog sadržaja od posebne umetničke, kulturne i istorijske vrednosti.

Pri utvrđivanju donete odluke u obzir su uzeti vreme nastanka rukopisa, odnosno godina štampanja knjige, njen istorijski i kulturni značaj, kao i to da li je i koliko unikatan, odnosno originalan.

Da bi bila proglašena kulturnim dobrom od izuzetnog značaja knjiga mora imati poseban značaj za društveni, istorijski ili kulturni istorijski razvoj ili svedočiti o presudnim istorijskim događajima ili ličnostima.

Takođe, knjiga mora biti jedinstven, raritetan primerak, izuzetne umetničke ili estetske vrednosti, odnosno od velikog uticaja na razvoj društva, kulture, tehnike i nauke.

Odlukom je propisano i da se knjige, kada budu proglašene kulturnim dobrom od izuzetnog značaja, čuvaju u Narodnoj biblioteci Srbije, Biblioteci Pećke patrijaršije u Peći i u Biblioteci manastira Visoki Dečani.

Izvor: Ministarsvo kulture

Нема коментара:

Постави коментар