25. октобар 2015.

Predsedavanje Republike Srbije Organizaciji za evropsku bezbednost

Predsedavanje Organizaciji za evropsku bezbednost i saradnju Srbija je prepoznala kao priznanje, ali i kao veliki izazov na polju multilateralne diplomatije, priznanje da smo pouzdan partner, dorastao odgovornosti za postizanje konsenzusa u tako raznorodnoj Organizaciji.

Tokom protekle godine trudili smo se da opravdamo ukazano poverenje i iskoristimo priliku da doprinesemo radu i afirmaciji OEBS-a. Kompromis i konsenzus, kao osnovna načela Organizacije koja su nas održala na okupu svih ovih godina, predstavljaju prednost u suočavanju sa izazovima u složenom svetu današnjice.

Završni akt iz Helsinkija je decenijama pružao čvrstu osnovu bezbedno-sti i stabilnosti u Evropi. Pre četrdeset godina, naši prethodnici su razumeli da je održavanje mira i bezbednosti u Evropi zajednička odgovornost. Organizacija treba da sledi taj primer i pokaže hrabrost za učešće u ozbiljnom, posvećenom dijalogu i pronalasku prilika za zajedničko delovanje. Principi Završnog akta predstavljaju istorijski trijumf saradnje nad sukobima, kako je zaključeno i u Helsinkiju ovog leta, na obeležavanju 40. godišnjice postojanja Organizacije.

Nadamo se i verujemo da će Ministarski savet u Beogradu biti još jedan uspešan korak napred ka jačanju i konsolidaciji sistema evropske bezbednosti i partnerske saradnje.

Umetnička obrada marke: Jakša Vlahović, akademski grafičar.

Stručna saradnja: Ministarstvo spoljnih poslova Republike Srbije.
Kataloške informacije
DAtum izdavanja: 20. oktobar 2015.
Umetnička obrada: Jakša Vlahović
Štampa: višebojni ofset ZIN Beograd
Tiraž: 74,00 din (višebojna) 50.000 primeraka
Tabak: 25 komada
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Maksimum karta (MC): 1
Nacrt: Prikaz zastava zemalja članica Organizacije za Evropsku bezbednost i saradnju (OEBS)
Veličina marke: 30 x 37,5 mm
Važi neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар