10. октобар 2015.

100 godina od velike odbrane Beograda u Prvom svetskom ratu

Ratna 1914. je Kraljevinu Srbiju potpuno iscrpela. Privreda je bila u kolapsu a stanovništvo, među kojim veliki broj izbeglica, je zahvatila glad i epidemija tifusa i dizenterije. Umirali su svi: civili, vojnici, deca, stari i doktori koji su ih lečili.

U septembru 1915. austrougarske i nemačke trupe su prikupile 800.000 vojnika za novu ofanzivu na Srbiju, koja jedva da je imala 300.000 vojnika, slabo opremljenih. Ofanziva je počela bombardovanjem Beograda 5. oktobra 1915. Na Beograd je tokom dva dana palo preko 30.000 granata. Neprijateljska vojska pokušala je prelazak Dunava 7. oktobra, potpomognuta jakom artiljerijskom vatrom. Tek nakon desetak neuspešnih juriša, austorugarske snage su uspele da pređu reku. Pod žestokim naletima neprijatelja, branioci su morali da se sa Dunavskog keja povuku prvo u Dušanovu ulicu, a zatim u Vasinu. Žestoke borbe trajale su tri dana. Beograd su, osim vojnika, branili i žene, deca i starci, koji su uzimali oružje od poginulih vojnika.

Suočena sa nedostatkom artiljerijskog oruđa, municije, opreme i hrane, srpska vojska napušta Beograd i povlači se ka jugu zemlje pružajući žestok otpor. U tim teškim trenucima, uz vojsku se borio sav narod.

Plan vrhovne komande da se vojska povuče dolinom Morave ka Grčkoj i luci Solun osujećen je napadom bugarskih jedinica koje su bez objave rata upale u južnu Srbiju. Iako suočena sa potpunom propašću, srpska vojska odbija ponuđenu kapitulaciju i nastavlja borbu. U novembru 1915. vrhovna komanda izdaje naređenje o povlačenju preko Albanije kako bi se došlo do luke Drač, odakle bi se vojska prebacila na sigurno grčko tlo.

Povlačenje srpske vojske preko Albanije, koju su pratile kolone izbeglica i čitav državni vrh na čelu sa kraljem Petrom I Karađorđevićem, sa pravom se naziva Golgota Srbije, jer je predstavljalo najteže iskušenje za srpsku vojsku i narod od početka Velikog rata.

Motiv na marki: Regent Aleksandar i britanski admiral Trubridž na položaju odbrane Beograda 1915. Motiv na koverti: Odbrana Beograda, 1915 momenat opaljenja topa.

Umetnička obrada marke: Jakša Vlahović, akademski grafičar i Radomir Bojanić, akademski slikar.

Stručna saradnja: Ministarstvo odbrane i Vojska Srbije.
Kataloške informacije
Datum izlaska: 6. oktobar 2015.
Umetnička obrada: Jakša Vlahović i Radomir Bojanić
Štamoa: višebojni ofset „ZIN” Beograd; z.č. 13 3/4
Tiraž: 23,00 din (višebojna) 25.000 primeraka
Tabak: 25 komada
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Nacrt: Regent Aleksandar i britanski admiral Trubridž na položaju odbrane Beograda 1915.
Veličina marke: 37,5 x 30 mm
Važi neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар