18. октобар 2015.

Božić 2015.

Ceo hrišćanski svet praznik Rođenja Hristovog svetkuje 25. decembra. Budući da tri pravoslavne patrijaršije – Jerusalimska, Ruska i Srpska vreme računaju po Julijanskom kalendaru, za njihovu pastvu, zbog razlike od 13 dana, ovaj praznik stiže 7. januara.

Božić je jedan od najznačajnijih i najradosnijih hrišćanskih praznika, a njegova poruka je poruka mira i ljubavi.

Božić se kod nas slavi tri dana. To je pre svega porodični praznik, a običaji vezani za njega su brojni. Na dan uoči Božića, Badnji dan, unosi se badnjak od hrastovog drveta u kuću, pali se kandilo, prostire slama u koju se stavljaju slatkiši, suve šljive, orasi, šećer i novčići. Slama simbolizuje jasle u kojima je Isus Hristos rođen. Badnjak je simbol dugovečnosti i čvrstine trajanja hrišćanstva, kao i toplote ljubavi koju nam Hristos donosi svojim rođenjem i dolaskom na Zemlju. Na sam dan Božića, rano ujutru, zvone zvona na hramovima i objavljuju dolazak i rođenje Hristovo. Narod odlazi u crkvu na Božićnu liturgiju i svi se pozdravljaju rečima „Hristos se rodi“ i „Vaistinu se rodi“.

Motiv na marki nominalne vrednosti 23,00 dinara: Ikona D. Bačevića „Blagovesti“, 1769. godina, iz zbirke Galerije Matice srpske. Motiv na marki nominalne vrednosti 70,00 dinara: Ikona N. Neškovića „Poklonjenje kraljeva“,1763. godina, iz zbirke Galerije Matice srpske. Motiv na koverti: Ikona nepoznatog autora „Bogorodica sa Hristom“, XVIII vek, iz zbirke Galerije Matice srpske.

Grafička obrada maraka: Anamari Banjac, akademski slikar.

Stručna saradnja: Galerija Matice srpske, Novi Sad.
Kataloške informacije
Datum izdavanja: 15. oktobar 2015.
Umetnička obrada: Anamari Banjac
Višebojni ofset ZIN Beograd
Tiraž: 23,00 din (višebojna) 50.000; 70,00 din(višebojna) 50,000 primeraka
Tabak: 25 komada
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Nacrti: Ikona D.Bačevića „Blagovesti”, 1769. godina iz zbirke Galerije Matice Srpske; Ikona N.Neškovića „Poklonjenje kraljeva”, 1763.godina, iz zbirke Galerije Matice Srpske.
Veličina marke: 30 x 37,5 mm
Važe neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар