11. октобар 2015.

100 godina patenata Mihajla Idvorskog Pupina – Začetak telekomunikacija

Unesko je 2015. godinu proglasio za Međunarodnu godinu svetlosti i svetlosnih tehnologija. Program obuhvata otkrića u oblasti optike, fotonike i elektromagnetnih signala prenosa, u okviru kojeg se obeležava i stogodišnjica prijavljivanja sedam patenata Mihajla Pupina iz oblasti emitovanja radio-talasa.

Svetlost je napravila revoluciju u oblasti energije, obrazovanja, poljoprivrede, zdravlja i komunikacija. Opčinjen svetlošću, Pupin je osvetljavanje shvatao ne samo kao tehnološku inovaciju, već i kao kulturološku promenu.

Mihajlo Idvorski Pupin (1854-1935) bio je naučnik, profesor, dobitnik Pulicerove nagrade, počasni konzul Srbije u SAD, dugogodišnji predsednik Srpskog narodnog saveza u SAD, veliki dobrotvor i mecena.

Tokom svog dugogodišnjeg naučnog i eksperimentalnog rada Pupin je dao značajan doprinos na polju višestruke telegrafije, bežične telegrafije, telefonije, rendgenologije i razvoja elektrotehnike.

Svojim patentima iz 1915. godine, postavio je temelje za prenos na daljinu višestrukih radio-signala preko elektronskih predajnika i tako kreirao osnov za razvoj radio-tehnike i svih ostalih oblika moderne bežične komunikacije.

Umetnička obrada marke: mr Boban Savić, akademski slikar.

Stručna saradnja: Ljiljana Đorđević, kustos PTT muzeja u Beogradu.
Kataloške informacije
Datum izdavanja: 9. oktobar 2015.
Umetnička obrada: Boban Savić
Štampa: višebojni ofset ZIN Beograd
Tiraž:23,00 din (višebojna) 25.000 primeraka
Tabak: 8 + vinjeta
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Maksimum karta (MC): 1
Nacrt: Portret Mihajla I. Pupina sa grafičkim prikazom njegovih pataenata u pozadini, koji su dali osnov za razvoj radio-tehnike i svih ostalih oblika moderne bežične komunikacije
Veličina marke: 30 x 37,5 mm
Važi neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар