4. октобар 2015.

Radost Evrope 2015.

„Radost Evrope” je najveća i najstarija međunarodna manifestacija dečjeg stvaralaštva, ustanovljena davne 1969. godine povodom Svetskog dana deteta. Svake godine, početkom oktobra, u Beograd stižu deca iz mnogih zemalja Evrope – da igraju, pevaju, glume, izlažu svoje likovne radove, a pre svega se druže i dobro zabavljaju. Skoro da nema evropske zemlje čija deca, u ovih 46 godina trajanja manifestacije, nisu bila gosti „Radosti Evrope”.

Deo manifestacije „Radost Evrope” od 1998. čini i Međunarodni likovni konkurs „Radost Evrope”, koji je takmičarskog karaktera, a njegova tema je uvek „Rečnik prijateljstva”. Petnaest univerzalnih simbola (dete, Evropa, hleb, igra, knjiga, ljubav, majka, mir, otac, pesma, prijatelj, ptica, radost, sloboda, sunce) sastavio je veliki književnik i prijatelj dece Duško Radović, povezavši decu širom sveta igrom, pesmom i konačno – slikom.

Izložba Međunarodnog likovnog konkursa već četrnaesti put od svog osnivanja predstavlja najuspelije radove mladih likovnih stvaralaca iz zemlje i inostranstva koji svojom bogatom paletom ulepšavaju međunarodnu manifestaciju Radost Evrope. Iz godine u godinu, nagrađeni radovi svedoče o autentičnosti vizuelne kulture detinjstva, razvijajući senzibilitet kako publike, tako i stručne javnosti za ovaj oblik likovnog izraza.

Na nagradnom likovnom konkursu nagrađuju se radovi dece uzrasta od 5 do 18 godina u pet starosnih kategorija. Vremenom je konkurs prerastao granice Evrope, objedinivši decu i mlade iz celog sveta. Najbolji dečiji radovi svoje mesto nalaze i na prigodnoj poštanskoj marki „Radost Evrope”. Ove godine, rad desetogodišnjeg deteta iz Indije, Dhanui Mihirbhai Doshi, pobednika likovnog konkursa, predložak je za likovno rešenje marke. Likovno delo šestogodišnjeg Konstantina Krnjića iz Srbije svoje mesto našlo je na vinjeti, a kao motiv na koverti prikazani su radovi Alise Pančal (5 godina) iz Australije, Tomaša Kaleje (13 godina) iz Slovačke Lore Muteve (10 godina) iz Bugarske i Tomaša Bili (13 godina) iz Slovačke.

Stručna saradnja: Dečji kulturni centar Beograd.

Grafička obrada marke: Anamari Banjac, akademski slikar.
 
Kataloške informacije
Datum izdavanja: 2. oktobar 2015.
Umetnička obrada: Anamari Banjac
Štamopa: višebojni ofset „ZIN” Beograd; z.č. 13 3/4
Tiraž: 70,00 din (višebojna) 25.000 primeraka
Tabak: 8 + vinjeta
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Nacrt: Najbolji dečiji rad, desetogodišnjeg deteta Dhanui Mihirbhai Doshi iz Indije.
Veličina marke: 37,5 x 30 mm
Važi neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар