6. децембар 2015.

Dva veka tradicije vojske Srbije

Odlukom o određivanju Dana Vojske Srbije i drugih vojnih praznika („Službeni vojni list“, broj 21/15) za Dan Vojske Srbije određen je 23. april, u znak sećanja na dan kada je 1815. godine, na Cveti, doneta odluka o početku Drugog srpskog ustanka za oslobođenje Srbije od Otomanske imperije.

Ovaj datum predstavlja istorijsku prekretnicu koja je dovela do stvaranja savremene srpske države i omogućila stvaranje efikasne i moderne srpske vojske. Takođe, pored početka modernizacije društva ugledanjem na evropske primere i stvaranja države i vojske, kao jedna od pozitivnih posledica Drugog srpskog ustanka je i agrarna reforma, koja se ogledala u deobi spahijske zemlje seljacima.

Drugi srpski ustanak, kao složen vojnodiplomatski i državotvorni proces, simbolički je pokrenut na Cveti po starom, odnosno 23. aprila 1815. godine po novom kalendaru. Vojne, diplomatske i političke aktivnosti ustanika dovele su do toga da se Srbija oslobodi vrhovne turske vlasti, stvori stajaću vojsku i ustanovi Gardu od mladića „po stasu i ugledu“ iz najboljih seoskih kuća.

Narodna skupština je ozvaničila naziv „soldati“, uvažavajući činjenicu da je stvaranje stajaće vojske, najpre od „upisnika“, a kasnije od „soldata“, prošlo neopaženo od Porte. Uvode se i prvi regruti. Stajaća vojska živela je u kasarnama i primala platu. Ustanovljene su uniforme odnosno „mundiri“. Ove prve formacije srpske regularne vojske bile su uređene po ugledu na austrijsku vojsku, što je potvrda da su se i u tom periodu koristila iskustva stranih armija.

Drugi srpski ustanak je upravo onaj splet događaja vođenih verom u oslobođenje Srbije upotrebom postojećih vojnih efektiva i organizacije vojske, koji je doveo do konačnog oslobođenja i priznavanja moderne Srbije, kao države sa punim ingerencijama i međunarodno-pravnim subjektivitetom na Berlinskom kongresu 1878. godine.

Motivi na marki: Miloš Obrenović, rad slikara Vsevoloda Guljeviča i orden Miloša Velikog III stepena Marka Lazarevića. Motiv na koverti: Knjaz Miloš Obrenović, autor Anastas Jovanović.

Grafička obrada marke: Radomir Bojanić, akademski slikar i Jakša Vlahović, akademski grafičar.

Stručna saradnja: Ministarstvo odbrane Republike Srbije, Uprava za tradiciju, standard i veterane.
Kataloške informacije
Datum izdavanja: 2. decembar 2015.
Umetnička obrada: Jakša Vlahović i Radomir Bojanić
Štampa: višebojni ofset ZIN Beograd
Tiraž: 23,00 din (višebojna) 25.000 dinara
Tabak: 25
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Nacrt: Miloš Obrenović, rad slikara Vsevoloda Guljeviča i orden Miloša Velokog III stepena Marka Lazarevića
Veličina marke: 30 x 37,5 mm
Važi neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар