6. децембар 2015.

150 godina Kruševačke gimnazije

Pre 150 godina, žitelji Kruševca i okoline uspeli su da realizuju svoju viziju o otvaranju prve gimnazije na ovim prostorima. U to vreme Srbija je imala svega tri gi-mnazije i jednu bogosloviju. Tom sazvežđu, 9. juna 1865. pridružila se i Kruševačka gimnazija. U početku, bila je to polugimnazija koja je 1873. dobila treći, a naredne godine i četvrti razred. Kao niža gimnazija radila je do 1888. kada dobija peti, a svake naredne godine još po jedan novi razred. Školske 1891/92. ona postaje potpuna gimnazija.
Značajna godina u razvoju ove škole je i 1898. kada se državnim ukazom ukida njeno finansiranje iz budžeta, ali je stanovnici grada i okoline spasavaju od zatvaranja, pretvorivši je, sopstvenim sredstvima, sve do 1902. godine, u privatnu gimnaziju.

Tokom svog razvoja, Gimnazija se suočavala sa manjim i većim iskušenjima. Manjim bi se mogle smatrati tadašnje predrasude o školovanju ženske dece, koje su neretko uticale na odluke o upisu učenica u gimnaziju. Kako im je školovanje bilo dozvoljeno samo u nižim razredima, izvesno rešenje ove nepravde predstavljalo je otvaranje privatne Više ženske škole 1905. godine koja je 1913, neminovno, pripojena Gimnaziji. Na žalost, prava iskušenja opstajanju Gimnazije predstavljali su istorijski događaji. U vreme Balkanskog rata Gimnazija je pretvorena u bolnicu, dok za vreme Prvog svetskog rata uglavnom nije radila. Drugi svetski rat učinio je da njena primarna namena bude kasarna, dok se nastava odvijala neredovno i improvizovano. Gimnazija je delimično promenila ruho i u periodu od 1977. do 1990. godine kada je radila kao Obrazovni centar „Bosa Cvetić“.

Koliko su Kruševljani od početka bili svesni značaja ove škole za razvoj svog kraja, svedoči i njihova preduzimljivost u obezbeđivanju odgovarajuće zgrade koju su napravili sopstvenim prilozima te 1865. godine. Decenijama kasnije, 1908. godine proširili su je dozidavši na postojeći objekat dva bočna krila. Kada su potrebe obavljanja nastave postale zahtevnije, što zbog broja đaka, što zbog zova vremena Kruševljani, uz pomoć nadležnog ministarstva, uspevaju da sagrade novu zgradu i da u nju usele školu 1938. godine. Gimnazija je sve ove godine umela da vrati pruženo poverenje, utičući znanjem, duhom i vizionarstvom na napredak kruševačkog kraja.

Danas je ona moderna škola, sa četiri različita smera i preko 1000 đaka, uvek spremna za izazove na polju nauke, umetnosti i društvenog angažmana. U onom, nekada malobrojnom sazvežđu sličnih škola u Srbiji, ume da zablista na način koji garantuje trajanje.

Grafička obrada marke: Jakša Vlahović, akademski grafičar.

Stručna saradnja: Kruševačka gimnazija.
 
Kataloške informacije
Datum izdavanja: 3. decembar 2015.
Umetnička obrada Jakša Vlahović
Štampa: višebojni ofset ZIN Beograd
Tiraž: 23,00 din (višebojna) 25.000
Tabak: 8 + vinjeta
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Nacrt: Zgrada Kruševačke gimnazije
Veličina marke: 37,5 x 30 mm
Važi neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар