13. децембар 2015.

Dan marke 2015.

100 godina od objavljivanja poštanske marke „Kralj Petar na bojištu 1914. godine”.

Poštanska marka „Kralj Petar na bojištu 1914. godine” objavljena je 1915. godine, u znak sećanja na pobedu srpske vojske u borbama vođenim sa austrougarskom vojskom u jesen 1914. godine. Kada je, 17. novembra 1914. godine, srpske vojnike na bojištu posetio kralj Petar Prvi, tadašnja srpska vlada odlučila je da u čast ovog događaja izda poštansku marku. Nacrt za marku izrađen je prema snimku ratnog fotografa Samsona Černova koji je načinjen na bojnom polju na Garevici kod sela Darosava (Kolubarski srez). Na slici su kralj Petar, vojvoda Stepa Stepanović, kraljević Đorđe i kraljev ađutant, potpukovnik Knežević. Snimak Černova dobio je veliki publicitet – bio je prvo objavljen u francuskom listu „Ilustrasion” (L’Illustration), a potom i na ratnoj razglednici francuskog izdanja.

Poštanska marka „Kralj Petar na bojištu 1914. godine” prva je srpska marka na kojoj portret vladara nije predstavljen kao klasičan portret do pojasa. Ova marka jedinstvena je u svetu i zbog toga što je kralj Petar Karađorđević tada bio jedini vladar koji je imao fotografiju sa prve linije fronta.

Na poštanskoj marki, gore desno se nalazi natpis „SRBIJA”, a dole „Kralj Petar na bojištu 1914. godine.” Graviranje i izrada klišea za štampanje maraka obavljeni su u Parizu, a marke, u sedam različitih vrednosti (5, 10, 15, 20, 25, 30 i 50 para), štampane su u Državnoj markarnici u Nišu, tek početkom oktobra 1915. godine, usled otežanih komunikacija zbog ratnih prilika.

Marke su iz Državne markarnice potom prebačene u centralni Depo maraka koji se nalazio u Kruševcu, radi distribucije. Zbog slabog poštanskog prometa, marke su bile poslate samo poštama u Gornjem Milanovcu, Ribarskoj Banji, Podujevu i Krivoj Palanci, a kada je nastupila ofanziva austro-ugarske i nemačke vojske, pošte i Depo poštanskih maraka u Kruševcu su evakuisane. U Prištini je pošta, početkom novembra, izdavala ove marke građanstvu, radi upotrebe umesto sitnog novca, a to se ponovilo i u Prizrenu, u koji je Depo prebačen. U Peći su, pred početak povlačenja srpske vojske preko Albanije, krajem novembra 1915. godine, ove poštanske marke uništene – spaljene.

Umetnička obrada marke: Jakša Vlahović, akademski grafičar.

Stručna saradnja: Ljiljana Đorđević, kustos PTT muzeja u Beogradu.
Kataloške informacije
Datum izdavanja: 10. decembar 2015.
Umetnička obrada: Jakša Vlahović
Štampa: višebojni ofset ZIN Beograd
Tiraž: 23,00 din (višebojna) 45.000
Tabak: 25
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Nacrt: Proslava jubileja poštanske marke „Kralj Petar na bojištu 1914 godine”
Veličina marke: 37,5 x 30 mm.
Važi neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар