29. новембар 2015.

Prvaci Evrope u košarci za žene 2015.

Na Evropskom prvenstcu za košarkašice, održanom od 11. do 28. juna u Mađarskoj i Rumuniji, košarkašice Srbije osvojile su zlatnu medalju.

Reprezentativke Srbije startovale su u grupnoj fazi turnira trijumfom nad košarkašicama Letonije, ubedljivom pobedom nad Hrvatskom i Velikom Britanijom i porazom od Rusije. U drugoj fazi takmičenja susrele su se sa reprezentativkama Slovačke, Španije i Litvanije i nakon trijumfa protiv Slovakinja i poraza od Španije i Litvanije, u četrtfinalu su pobedile reprezentaciju Turske.

Bitku za finale izborile su pobedom u polufinalnom meču protiv Belorusije, a trijumfom nad reprezentacijom Francuske u finalnom meču, rezultatom 76:68, naše košarkašice ostvarile su najveći uspeh u istoriji srpske ženske košarke, i istovremeno direktno obezbedile plasman na Olimpijske igre u Rio de Žaneiru 2016. godine.

Za najkorisniju igračicu turnira proglašena je Ana Dabović, a mesto u idealnoj petorki turnira pripalo je i Sonji Petrović.

Zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u košarci za žene osvojile su: Jelena Milovanović (krilni centar), Tamara Radočaj (plej), Kristina Topuzović (krilo), Nevena Jovanović (bek), Danijel Pejdž (krilni centar), Tijana Ajduković (centar), Saša Čađo (bek), Sara Krnjić (centar), Milica Dabović (bek), Dajana Butulija (bek), Ana Dabović (bek) i Sonja Petrović (krilni centar), predvođene selektorkom Marinom Maljković i stručnim štabom koji čine: Dragan Ratković, Bojan Janković, Miloš Pađen i Miloš Pavlović (pomoćni treneri), Bogdan Bulj (skaut), Miloš Petković (skaut), Đorđe Jelić (lekar), Branko Stojnić (fizioterapeut), Marko Salatić (fizioterapeut) i Jadranka Trkulja (tim menadžer).

Grafička obrada marke: Jakša Vlahović, akademski grafičar.

Stručna saradnja: Košarkaški savez Srbije.
Kataloške informacije
Datum izdavanja: 27. novembar 2015.
Umetnička obrada Jakša Vlahović
Štampa: višebojni ofset ZIN Beograd
Tiraž:23,00 din (višebojna) 25.000
Tabak: 8 + vinjeta
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Nacrt: Prvaci Evrope u košarci za žene 2015, reprezentacija Srbije sa peharom.
Veličina marke: 37,5 x 30 mm
Važi neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар