11. новембар 2015.

Davorin Jenko - zajedničko izdanje Srbija–Slovenija

Davorin Jenko (Dvorje, 9. novembar 1835 – Ljubljana, 25. novembar 1914) je bio poznati slovenački i srpski kompozitor i dirigent. Po duhu pravi Jugosloven, od 1859. do 1862. bio je horovođa Slovenskog pjevačkog društva u Beču; u to vreme komponovao je popularne slovenačke horove, među kojima i Naprej zastave slave koja je kasnije postala himna Slovenije. Šezdesetih godina 19. veka dolazi u Srbiju, nastavljajući svoj rad kao horovođa Srpskog crkvenog pevačkog društva u Pančevu, a zatim nasleđuje Kornelija Stankovića na čelu Beogradskog pevačkog društva. Komponovao je za horove na srpsku patriotsku poeziju. Kada je, 1868. godine, osnovano Kraljevsko srpsko pozorište (današnje Narodno pozorište), Davorin Jenko bio je njegov prvi dirigent. Pod uticajem srpskog muzičkog nasleđa, stvara muziku za više od 80 pozorišnih komada, između ostalih Đido, Seoska lola, Potera, Vračara, Pribislav i Božana i nekoliko koncertnih uvertira (Kosovo, Milan, Srpkinja, Aleksandar). Autor je i muzike za komad Markova sablja, pesnika Jovana Đorđevića, koji je izveden 1872. godine povodom stupanja na presto Milana Obrenovića, u kojem je prvi put izvedena i pesma Bože pravde, današnja srpska himna.

Davorin Jenko je i kompozitor nekih od najlepših starogradskih pesama, koje svi smatraju narodnim, između ostalih Ukor (‘De si dušo, ‘de si rano), na stihove Branka Radičevića i Tijo noći na Zmajeve stihove. Zaslužan je i za dolazak u Beograd i angažman Auguste-Vele Nigrinove, čuvene glumice. Koncertmajstor njegovog orkestra bio je Petar Krstić, kompozitor muzike za Koštanu, a violončelo je svirao pesnik Antun Gustav Matoš.

Jenko, predstavnik muzike romantizma u Srbiji, svojim delom dao je pečat čitavom jednom razdoblju; usavršio je klasičan srpski komad sa pevanjem, podigao instrumentalnu muziku na viši umetnički nivo, komponovao prvu srpsku operetu (Vračara ili Baba Hrka, praizvedena 1882). Zajedno sa Stanislavom Biničkim smatra se utemeljivačem srpske opere. Bio je član Srpskog učenog društva (današnje Srpske akademije nauka i umetnosti), a za svoje zasluge odlikovan je ordenom Svetog Save.

Umetnička obrada marke: mr Marina Kalezić, akademski slikar.
Kataloške informacije
datum izdavanja: 9. novembar 2015.
Umetnička obrada: Marina Kalezić
Štampa: višebojni ofset „ZIN” Beograd; z.č. 13 3/4
Tiraž: 70,00 din (višebojna) 25.000 primeraka
Tabak: 8 + vinjeta
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Maksimum karta (MC): 2
Nacrt: Zajedničko izdanje Srbija Slovenija portret Davorin Jenka.
Veličina marke: 30 x 37,5 mm
Važi neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар