28. мај 2015.

Međunarodna godina svetlosti - MGS 2015

Generalna skupština Ujedinjenih nacija je 20. decembra 2013. godine proglasila 2015. godinu za Međunarodnu godinu svetlosti i svetlosnih tehnologija (MGS 2015).

Međunarodna godina svetlosti je globalna inicijativa koja obuhvata niz koordinisanih aktivnosti na nacionalnom, regionalnom i međunarodnom planu, usmerenih ka informisanju svih građana sveta o značaju svetlosti i svetlosnih tehnologija u njihovom svakodnevnom životu, njihovoj budućnosti, razvoju nauke i umetnosti i sveukupnom društvenom napretku.

Svetlost je jedan od pokretača procesa fotosinteze, neophodan činilac za razvoj biosfere i evoluciju ljudske vrste. Svetlost zauzima centralnu ulogu u ljudskim aktivnostima, počevši od spoznaje sveta čulom vida, preko umetničkog izražavanja, savremenih komunikacija, interneta, pa sve do razvoja fundamentalnih koncepata koji nam omogućavaju razumevanje našeg mesta u univerzumu i beleženje događaja kroz vreme i prostor. Primena svetlosnih tehnologija dala je revolucionarni doprinos razvoju medicinske dijagnostike i lečenja, telekomunikacija, energetski efikasne proizvodnje, medija, umetnosti i kulture i time unapredila zdravlje i ukupni kvalitet života ljudi.

Skoro sve naučne oblasti su zasnovane na teorijama o svetlosti i njenoj interakciji sa materijom, a svetlost je takođe i glavni posrednik u proučavanju i našem razumevanju univerzuma i subatomskog sveta. Istorija proučavanja svetlosti obuhvata vekove, a savremena nauka o svetlosti rođena je tokom 20. veka. Danas svetlost i svetlosne tehnologije postaju ključne discipline u nauci i tehnologiji 21. veka.

Stručna saradnja: dr Petra Beličev, P* Group, Institut za nuklearne nauke „Vinča“, Univerzitet u Beogradu.

Umetnička obrada maraka: mr Boban Savić, akademski slikar.
Kataloške informacije
Datum izdavanja: 26. avgust 2015.
Umetnička obrada: Boban Savić
Štampa: višebojni ofset ZIN Beograd
Tiraž: 23,00 din (višebojna) 45.000; 74,00 din (višebojna) 45.000 primeraka
Tabak: 8 + vinjeta
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Maksimum karta (MC): 2
Nacrti: Savremena led sijalica u čijoj se kugli nalazi ljudski um osvetljen led diodama; Simbolički prikaz svetlosti kao ženske osobe koja u jednoj ruci drži baklju kao praiskonski izvor svetlosti, a u drugoj lampu čiji zraci svetle kao simbol međunarodne godine svetlosti.
Veličina marke: 30 x 37,5 mm
Važi neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар