17. мај 2015.

150 godina od osnivanja Međunarodne unije za telekomunikacije (ITU)

Međunarodna unija za telekomunikacije (International Telecommunication Union) će 17. maja 2015. godine proslaviti 150 godina rada. Već vek i po ITU se nalazi u središtu razvoja u komunikacijama – od telegrafije do savremenog sveta satelita, mobilnih telefona i interneta. U svetu je u poslednjih 150 godina zabeležen ogroman napredak u brzini i raznovrsnosti komuniciranja.

Priča o ITU je priča o međunarodnoj saradnji u oblasti telekomunikacija. ITU je osnovana 1866. godine u Parizu, kada su predstavnici dvadeset evropskih zemalja potpisali prvu Međunarodnu konvenciju o telegrafiji i osnovali Međunarodnu uniju za telegrafiju. 1932. godine, u Madridu, Međunarodna konferencija o telegrafiji i Međunarodna konferencija o radio-telegrafiji su donele odluku da se udruže u jednu instituciju i da joj, odslikavajući svoju misiju usmerenu ka svim komunikacionim tehnologijama, daju moderno ime, Međunarodna unija za telekomunikacije (ITU), koje i danas nosi.

1947. godine, dve godine nakon osnivanja Ujedinjenih nacija, ITU je postao deo porodice UN, kao agencija specijalizovana za telekomunikacije.

Na Konferenciji opunomoćenika održanoj 1992. godine u Ženevi, usvojeni su nova Konvencija ITU i novi Statut ITU. Uspostavljena je nova struktura, a ITU je organizovan u tri sektora, zadužena za razvoj, standardizaciju i radio-komunikacije.

ITU je posvećena nalaženju najboljih rešenja za primenu novorazvijenih tehnologija u cilju poboljšanja kvaliteta života. Digitalna inkluzija je suštinski deo ITU-ovih napora da poveže ceo svet. Da bi promovisao širenje novih tehnologija, ITU je, zajedno sa Uneskom, 2010. godine osnovao Komisiju za širokopojasni pristup. Sve članice ITU, će slaviti 150 godina rada – vlade 193 zemlje i više od 700 sektroskih članova i udruženja.

Umetnička obrada marke: Jakša Vlahović, akademski grafičar.

Stručna saradnja: dr Milan Janković, direktor Regulatorne agencije za elektronske komunikacije i poštanske usluge (RATEL).
Kataloške informacije
Datum izdavanja; 15. maj 2015.
Umetnička obrada Jakša Vlahović
Štampa: višebojni ofset „ZIN” Beograd
Tiraž: 74,00 din (višebojna) 25.000
Tabak: 8 + vinjeta
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Nacrt: Stilizovan prikaz Avalskog tornja kao simbola i logo „ITU”
Veličina marke: 37,5 x 30 mm
Važi neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар