23. мај 2015.

Evropska zaštita prirode 2015.

PARK PRIRODE „Šargan – Mokra Gora” obuhvata mokrogorsku i deo kremanske kotline, jugoistočne površi Tare, severozapadne ogranke Zlatibora i prevoj Šargan. Na ovom prostoru, u okviru velikih šumskih kompleksa posebno su značajne šume crnog i belog bora, kojima je ovo područje prirodno stanište.
O izuzetnom florističkom bogatstvu govori i podatak da ovaj relativno mali prostor nastanjuje oko 22% ukupne flore Srbije. U svetu faune posebno su vredne ptice, budući da od 60 registrovanih vrsta na ovom području, 29 predstavljaju prirodne retkosti. Od sisara se ovde može naći vuk, mrki medved, vidra i divlja mačka. Posebnu vrednost dobra predstavlja pruga uskog koloseka „Šarganska osmica”, svetski poznata po tehničkom rešenju savladavanja velikog uspona na malom odstojanju. Duž pruge se nalazi veći broj starih lokomotiva i vagona koji su zaštićeni kao spomenici tehničke kulture.

Područje Parka prirode predstavlja deo potencijalnog međunarodnog rezervata biosfere „Drina” (UNESCO, MAB) koji obuhvata prostor Republike Srbije i Republike Srpske (BiH). Na osnovu Studije zaštite Zavoda za zaštitu prirode Srbije, područje Šargan – Mokra Gora je 2005. godine proglašeno za Predeo autentičnih odlika, kao prirodno dobro od izuzetnog značaja I kategorije, dok 2008. godine dobija status Parka prirode, na površini od blizu 10.814 hektara.

SPECIJALNI REZERVAT PRIRODE „Goč – Gvozdac” predstavlja izuzetno šumovito planinsko područje, koje je kao šumski mozaik autohtonih vrsta drveća Srbije proglašen za nastavno-istraživački centar i kao takav se već 50 godina razvija pod upravom Šumarskog fakulteta Univerziteta u Beogradu. Nalazi se u centralnom delu Republike Srbije, a odlikuje se bogatom šumom, izvorima i vrelima lekovitih mineralnih voda. Zahvaljujući geografskom položaju i klimatskim karakteristikama, a naročito reljefu i geološkoj podlozi, stanište je velikog broja biljnih i životinjskih vrsta.
Specifična pojava Goča je mešovita šuma jele, bukve, crnog bora i hrasta kitnjaka. Počev od 1.300 m nv do samog vrha – Crnog vrha (1543m), javlja se endemit Balkanskog poluostrva planinski javor (Acer heldreichii var. Pancic), kao i varijetet crnog bora (Pinus nigra var. Gocensis). U Gvozdačkoj i Brezanskoj reci, kao i na širem prostoru Goča, živi vidra (Lutra Lutra), koja je zakonom zaštićena kao prirodna retkost, dok je na evropskoj i svetskoj Crvenoj listi označena kao ranjiva (VU). U cilju zaštite prirodnih odlika ovog prostora, Zavod za zaštitu prirode Srbije uradio je studiju zaštite specijalnog rezervata „Goč – Gvozdac”, stručnu osnovu predloga za sticanje statusa zaštite na površini od 3.957 hektara, kao prirodno dobro I kategorije od izuzetnog nacionalnog značaja.

Umetnička obrada maraka: Miroslav Nikolić. Stručna saradnja: Nataša Panić, kustos Zavoda za zaštitu prirode Srbije, Beograd.
Kataloške informacije
Datum izdavanja: 26. maj 2015.
Umetnička obrada: Miroslav Nikolić
Štampa: višebojni ofset ZIN Beograd; z.č. 13 1/4
Tiraž: 35,00 din (višebojna) 50.000; 70,00 din (višebojna) 50.000
Tabak: 8 + vinjeta
Koverat sa žigom PD (FDC): 1
Nacrti: Stilizovan prikaz parka prirode Šargan-Mokra Gora i pruga uskog koloseka Šarganska osmica; Prikaz specijalnog rezervata prirode Goč-Gvozdac.
Veličina marke: 37,5 x 30 mm.
Važi neograničeno.

Нема коментара:

Постави коментар